Знаете ли, че на банкнотата от 50 лева е разказана любовна история?

Знаете ли, че на банкнотата от 50 лева е разказана любовна история?
Източник: БНБ

Всеки ден са ни пред очите, но не сме се замисляли какво ги свързва…

Всички знаем, че на лицевата страна на банкнотата от 50 лева е Пенчо Славейков. А коя е дамата, изобразена на гърба? Това е очарователната Мара Белчева – прекрасна поетеса и съпруга на финансовия министър в правителството на Стефан Стамболов – Христо Белчев.

Със сигурност може да обявим 50-те ни лева за една най-романтичните банкноти в света, защото между Пенчо Славейков и Мара Белчева е имало истинска, изгаряща любов.

Мара е едва 23-годишна, когато съпругът й Христо Белчев е убит при покушение срещу министър-председателя.

Младата вдовица дотолкова се потапя в своята мъка, че боядисва в черно дори и чаршафите си. Любопитно е, че в почернената поетеса е бил влюбен даже и княз Фердинанд.

Но съдбата ú е отредила друг любим: една вечер през 1903 г. неин познат я среща с големия творец и интелектуалец Пенчо Славейков. Двамата поети се познават от малки, но през тази вълшебна нощ, унесени в сладки приказки чак до сутринта, те поставят основите на една голяма любов.

Двамата са заедно до 1912 г., когато Пенчо Славейков умира край италианското езеро Комо. Любовта им е документирана в стихове, писма и спомени, които може да прочетете в изданието „И сенките ни тихо ще се слеят“.

Източник: webmiastoto.com

Advertisement