„Живейте смислено“. Силното послание на един умиращ младеж

Живейте смислено. Силното послание на един умиращ младеж

Той знае отлично какъв е смисълът на живота.

Повечето от нас прекарват живота си на автопилот. Ние просто съществуваме. Външно изглеждаме щастливи, но вътрешно чувстваме празнота и самота.

Твърде много се тревожим за пари, за това какво мислят другите за нас, за работата. Рядко някой от нас наистина живее. Но има един човек, който знае за какво ни е даден животът и как правилно да използваме този дар. 24-годишен младеж публикувал историята си на Reddit и станал известен.

Ето неговото писмо, адресирано до тези, които имат още много години в запас. Но нямат представа как да ги живеят:

„Аз съм само на 24 години, но вече съм избрал вратовръзката, която ще сложа на своето погребение, което ще бъде след няколко месеца. Може и да не подхожда на костюма ми, но съм сигурен, че ще подхожда идеално на това събитие.

Диагнозата „рак“ прозвуча твърде късно. Нямам надежди за оздравяване. Но това ми даде възможност да разбера защо е нужна смъртта. За да преосмисли човек живота и да може да го напусне, осъзнавайки своите грешки. Аз живях без да правя нищо.

Много неща занимаваха мислите ми по-рано. Не ми остава много време и едва сега разбрах кои неща са важни всъщност. Така че искам да бъда малко егоист. Искам да споделя с вас своите знания за смисъла на живота:

1. Не губете време за работа, която мразите. Никога няма да постигнете успех на нея. Само в любимата работа ще се събуди страстта и предаността.

2. Глупаво е да се страхувате какво могат да си помислят хората. Страхът ви отслабва и парализира. Ако го пуснете в живота си, ще ви разруши. Слушайте своя вътрешен глас. Някои хора могат да ви сметнат за луди, други обратното – ще видят във вас герой.

3. Поемете цялата отговорност за това, което се случва с вас, върху себе си. Ограничете вредните навици, постарайте се да водите здравословен начин на живот. Намерете този вид спорт, който ви прави щастливи. Не отлагайте това за после. Нека животът ви се определя от действия, а не думи.

4. Ценете хората, които са около вас. Приятелите и роднини винаги ще бъдат за вас неизчерпаем източник на сила и любов. Ето защо не трябва да ги приемате за даденост. Трудно ми е да изразя с думи важността на тези простички неща, но се надявам да се вслушате в този, който знае цената на времето.

Не съм разстроен. Знам, че последните дни на живота ми придобиха смисъл. Само съжалявам, че не мога да стана свидетел на създаването на изкуствен интелект, стартирането на следващия удивителен проект на Илон Мъск. Също така се надявам, че войната в Сирия и Украйна скоро ще свърши.

Ние така се грижим за своя външен вид, че не забелязваме до последната минута, че тялото е просто съд, пълен с нашите мисли, убеждения, намерения. То ни е необходимо, за да ни доставят на тази земя.

Ако в този съд няма нищо, което да промени света, тогава какъв е смисълът от неговото съществуване? Смятам, че всички ние имаме потенциал, за неговата реализация се изисква много мъжество.

Можете да плувате по течението или да се борите с него, да се борите за това, в което вярвате, самостоятелно да напишете великата история на своя живот. Надявам се, че ще направите правилен избор.

Оставете следа в този свят. Живейте смислено. Стремете се към това. Там, където живеем ние, всичко е възможно. Но ние не сме тук завинаги. Животът ни е кратък миг, проведен върху тази красива малка планета. Той лети с невероятна скорост към безкрайната тъма на неизвестна Вселена.

Така че наслаждавайте се на времето, прекарано тук. Нека животът ви бъде интересен и заслужаващ си!“

Advertisement