Защо пакетите с чипс са толкова шумящи? Истината е, че това е хитър търговски трик…

Защо пакетите с чипс са толкова шумящи Истината е, че това е хитър търговски трик...
Снимка отEsperanza Doronila on Unsplash

Всеки човек, който някога се е опитвал да яде чипс в киното, знае колко кошмарно звучи този процес.

Каква е причината за тези „звучни“ пакети с чипс? Всичко е много просто: шумолящият звук ви кара да си мислите, че чипсът е много свеж и хрупкав.

Производителите съзнателно правят опаковката твърде шумяща, за да може съдържанието още повече да възбужда вашият апетит.

В експеримента „звуковият вкус“ Чарлз Спенс, професор по експериментална психология в Оксфордския университет, помолил хората да ядат чипс в слушалки, за да не могат да чуват хрупкането.

В резултат мнозина от участниците заявили, че без звук чипсът е по-безвкусен и дори ронлив.

Професорът стигнал до извода, че звукът, както и миризмата, играят огромна роля за това да получаваме удоволствие от храната:

„Звукът на храната също има значение. А се оказва и че е важен звукът от опаковката и звукът от околната среда. Шумният пакет с чипс просто увеличава нашите очаквания от храната“.

„Звукът от опаковката, например пакет с чипс или издърпването на тапата от шампанското влияе на нашето предвкусване за удоволствие. Когато чуем тези звуци, у нас автоматично възникват определени очаквания“.

И точно този ефект използват производителите за своите интереси.

По думите на Чарлз Спенс, същността на хранителните съставки вече е вторична: вие сте чули определен звук и знаете какво ви очаква, затова вкусът и качеството вече не са особено важни – настроили сте се на нужните за производителите очаквания.

И трябва да отбележим, че това е отлична маркетингова уловка.

Advertisement