Защо на интервю за работа предлагат кафе. Тайните на събеседванията:

Защо на интервю за работа предлагат кафе. Тайните на събеседванията:
Източник: Pixabay

Тайните на интервютата за работа, които ще бъдат обсъдени в днешната ни статия, ще ви помогнат да намерите правилните отговори на най-трудните въпроси!

Стрес тестове

Един от най-популярните трикове на мениджърите по наемане на персонал е да се повишат тон точно по средата на разговор. Експертите обясняват подобни трикове с желанието да тестват устойчивостта на кандидата към стрес. Човек, който е изправен пред такова предизвикателство, трябва да издържи теста възможно най-спокойно.

Игнориране и чакане

Още два доста разпространени у нас теста са така нареченият тест за търпение и тест за нестандартни ситуации. При първия пристигналият навреме кандидат е задържан във фоайето. На всеки десет минути той получава известие, че интервюиращият е зает, но ще му се обади веднага щом се освободи. Второто е внезапното игнориране на кандидата от страна на служителя по персонала.

Той си говори с вас, а след това изведнъж се разсейва от обаждане и спира да ви обръща внимание. Тук, колкото и да е странно, най-продуктивният подход към ситуацията би бил да поискате пренасрочване на интервюто за друг ден. Това отношение показва на интервюиращия, че кандидатът е сериозен по въпроса и цени времето не само на другия, но и своето.

Странни въпроси и искания

Това се отнася за всякакви тестове за нестандартнои творческо мислене. Например, един високопоставен изпълнителен директор с далтонизъм помолил кандидатите за позиция в неговата компания да му опишат червения цвят. Често правилни отговори на такива въпроси няма и не може да има. Единствената грешка е да откажете да дадете поне някакъв отговор.

Среща с екипа

Има служители по по набиране на персонала, които веднага след интервюто запознават кандидата с бъдещите му колеги. Знайте, че такова запознанство служи като един вид последен тест. Бъдете сигурни, че след това служителят по персонала ще попита екипа и ще разбере тяхната гледна точка за вас. И, разбира се, интервюиращият определено ще оцени реакцията ви към такова запознанство.

Скритите проверки по време на интервюто за работа

Когато преминавате през интервю, трябва да обърнете внимание на всяко малко нещо. Един мениджър много обичал да провежда интервюта в кухнята. В процеса той предлагал на бъдещия служител чаша кафе, след което наблюдавал как пие и какво впоследствие прави с чашата. Този бизнесмен не харесвал хора, които автоматично оставяли чашата, където им скимне.

Друг пък обичал случайно да изпуска химикал по средата на интервю. Хитрецът се интересуваше от подсъзнателната, автоматична реакция на кандидата на случилото се. Тези, които веднага се втурвали да вдигнат писалката, били смятани от специалиста по персонала като по-надеждни хора.

Тайните на събеседванията за работа. Финален съвет

Както можете да видите, в желанието си да проверят кандидатите подбиращите ги често преминават всякакви граници. Искрено ви съветваме да прекратявате учтиво разговора винаги, когато нещата вземат неприятен за вас обрат. Работата с неадекватни хора не струва пари, най-важно е вашето собствено здраве. Успех в търсенето на свястна работа!

Advertisement