Защо Микеланджело изобразил Дева Мария по-млада от Исус

Пиета
Източник: Flickr

Микеланджело Буонароти e италиански скулптор, художник, архитект, поет, мислител. Един от най-големите майстори на Ренесанса и ранния барок.

Шедьовърът му Пиета

Микеланджело е в служба на кардинал Риарио, без да получава специални поръчки. Той е раздразнен и решен да се върне във Флоренция, когато неговият покровител, флорентинският банкер Якопо Гали, го запознава с богат и знатен кардинал, посланик на френския крал в двора на папата.

Кардиналът поръчва скулптурната група „Пиета“ („Оплакването на Христос“) за свой надгробен камък. Якопо Гали му обещава, че Микеланджело ще създаде най-красивата статуя в света.

През 1499 г. 24-годишният Микеланджело представя статуя, която буди възхищение и божествена наслада.

Тя изобразява тялото на Исус в скута на майка си Мария след свалянето му от кръста.

Когато я видял, кардиналът казал на Микеланджело: „Ако това е твоята зора, тогава какво ще бъде твоето утре?“

Исус в скулптората Пиета

По-късно италианският биограф Джорджо Визари написал:

„Тук е и най-нежното изражение на лицето и такава съгласуваност в свързването и сдвояването на ръцете и в свързването на торса и краката и такава обработка на кръвоносните съдове,че наистина изпадаш в изумление, как може ръката на художника за най-кратко време толкова божествено и безупречно да създаде такова чудно нещо; и разбира се, чудо е, че един камък, първоначално лишен от всякаква форма, може някога да бъде доведен до това съвършенство, което дори природата трудно дава на плътта.“

Младоликата Дева Мария 

Дева Мария в скулптората Пиета

Мнозина критикували Микеланджело за това, че Дева Мария, майката на 33-годишния Христос, изглежда по-млада от сина си. Но това е дълбоката философска идея на Микеланджело.

„Дъщерята на своя син“, повтарял той през цялото време. Така той искал да изрази мисълта на Данте, когото дълбоко почитал: Исус е въплъщението на Бога, създателят на всичко, бащата на всичко и всеки. Освен това Дева Мария е непорочна, а непорочността е винаги млада.

Микеланджело влага цялата си любов, вяра и сила в своето творение. Един ден той чул възхитени странници да се тълпят около скулптурата, чудейки се кой е авторът на това чудо.

И когато Микеланджело чу предложенията им, че най-вероятно това е техен познат от Ломбардия, той решил да остави подпис върху творбата си. Една нощ той се промъкнал в катедралата с длето и светилник и издълбал името си върху пояса на Дева Мария.

Това е единствената творба на Микеланджело, която е подписана от него.

Advertisement