Защо хората боледуват от рак и лекарите не могат да намерят лек? Мнението на Ошо

Защо хората боледуват от рак и лекарите не могат да намерят лек? Мнението на Ошо

Ошо е съвременен духовен учител и философ, живял в Индия и САЩ. За него духовното е по-важно от материалното, а мислите му предизвикат голям интерес и много полемики. Предлагаме ви няколко негови цитата:

„Ракът в своята основа е психологическо заболяване. По същество това е психическо заболяване, а не физическо. Когато умът стане много напрегнат, толкова напрегнат, че е просто непоносимо за човек, тогава този фактор започва да засяга телесните тъкани.
Ето защо ракът се появява едва когато цивилизацията стане невероятно сложна. В примитивните общества не можете да намерите рак. Хората там не са толкова сложни.“

Примерът на дълголетниците потвърждава, че мисленето е много важно, защото всички те имат едно общо нещо: приемат живота несериозно, не трупат негативизъм и гняв. Тези хора са лесни. Имат бистър и светъл ум.

А в живота на съвременните хора има невероятно количество суетене и стрес. Хората са много „натоварени“ в главите си, живеят със съзнание, а не с чувства.

И това напрежение се трупа в съзнанието с години и то има нужда от освобождаване, от изход. В противен случай тази енергия застоява и се превръща в отрова, която разрушава тялото. Енергията трябва да тече свободно и да не бъде потискана.

Следващ цитат от Ошо:

„Ракът може да съществува само при определено невротично състояние на ума. Ако умът се отпусне, рано или късно тялото ще го последва и ще се отпусне.

Именно поради този факт научните изследвания все още не са успели да намерят лек за рак.

Почти невъзможно е да се намери лек за рака – и в деня, когато открият лек за рака, ще създадат още по-опасни болести в света – защото лечението ще означава репресии. В деня, в който успеят да намерят достатъчно силни лекарства за потискане на рака, тогава ще избухне някоя друга болест. Тази отрова ще започне да тече през друг канал.

Така се е случвало през вековете. Лекували се прости болести и се появили тежки болести. Излекуваш една болест, идва друга болест. И втората е по-сложна от първата.“

Съвременните психолози говорят много за невротизма, а лекарите говорят много за рака. Сега разбирате, че тези причини са взаимосвързани.

И това ще продължава, докато медицината свързва всички болести на човека само със състоянието на неговия организъм. И следователно елиминира последствията, но трябва да работим с причините. И те лежат по-дълбоко от нивото на тялото: в ума на човека, в неговите чувства и душа.

И едно последно ценно наблюдение от Ошо:

„Телевизията създава толкова много болести и сега се подозира, че дори ракът е една от болестите, причинени от телевизията. И скоро със сигурност ще бъдат открити още няколко нови болести, защото расте поколение, което гледа телевизия по пет-шест часа на ден.“

Какво правят предимно пенсионерите, ако не се занимават с градинарство? Те гледат телевизия по цял ден. Така че движете се повече, стойте по-малко пред телевизора (или още по-добре спрете да го гледате напълно, те така или иначе не показват нищо ценно) и отпуснете ума си.

Advertisement