Защо хирурзите носят зелени или сини униформи, но не и бели

Защо хирурзите носят зелени или сини униформи, но не и бели
Източник: Pixabay

Традиционният образ на лекаря или друг медицински работник е човек в бяла престилка. Но днес тя постепенно отива в миналото.

Хирурзите започнаха да се обличат в специални костюми в зелени или сини нюанси. И спряха да носят бяло. Защо хирурзите се отказаха от традиционните престилки?

Хората в бели престилки

Специалното облекло за медицински работници се появил доста късно – в началото на 19-20 век. Преди това лекарите, медицинските сестри и санитарите работели в обичайното си ежедневно облекло. А хирурзите просто носели престилки върху него, като касапи и други хора, които се занимават с кръв и мръсотия.

Едва през втората половина на 19 век се налага използването на специални чисти дрехи за работа, за да се намали рискът от замърсяване по време на операция и при приемане на пациенти.

Предполага се, че за първи път немските полеви хирурзи са започнали да носят бели престилки по време на войната с Франция.

Постепенно навсякъде в болниците лекарите започнали да носят бяла престилка. Цветът е избран от съображения за поддържане на максимална чистота – в края на краищата всяко петънце се вижда на бялото.

Престилката била обличана върху обичайните дрехи.

Втората причина за избора на бялото е отношението на обществото. В християнската европейска култура този цвят олицетворява чистотата на мислите и служенето на хората. Ето защо църквата подкрепила белия цвят на дрехите за сестрите на милосърдието и лекарите.

Разноцветната медицина

Ситуацията започва да се променя през 50-те години. Хирурзите и други болнични работници по света започнали да се отдалечават от белите престилки. Общопрактикуващите лекари продължили да ги носят, и дори тогава – не навсякъде.

Зеленото се превърна в цвета на облееклото на хирурзите. Можело да се видят  и нюанси на синьото.

Променила се и самата форма. Вместо престилка тя се превърнала в костюм от просторна риза с къс ръкав и панталон. В тази форма движението на лекарите и медицинския персонал е максимално свободно.

Болничните работници също започнали да предпочитат цвета. За да се разграничат от хирурзите и лекуващите лекари, служителите в лабораториите и медицинският персонал носят розови, лилави, сини, виолетови костюми.

Но защо белият костюм отишъл в миналото?

Ослепителната чистота

Най-често можете да чуете мнението, че върху бялото кръвта е твърде видима. Но не е тзаради ова.

През втората половина на 20 век хирургията отбелязва значителен напредък. Започнали да се извършват по-сложни, мъчителни и продължителни операции. Хирурзите забелязали, че бялото създава твърде голям контраст при изкуственото осветление с червената оперирана зона.

На фона на традиционно белите стени на помещенията червеното изглеждало още по-ярко. Поглеждайки от оперираната зона към колегите и обратно, хирургът губи зрителната си острота за част от мига.

Подобно заслепяване от ярко бяло може да изпита всеки, който гледа прясно паднал сняг в слънчев ден. За един хирург загубата на концентрация дори за част от секундата е недопустим лукс.

Така било решено да се замени белият цвят на униформите първо на Запад, а след това и по целия свят.

Но защо зелено?

В цветовия спектър той е разположен по такъв начин, че да не създава контраст с червеното.

Това означава, че очите на хирурга се уморяват много по-малко и не ослепяват, когато гледат настрани. Подходящо е и синьото, което се намира до зеленото в цветовия спектър.

Advertisement