Защо е редно да накиснете бадемите във вода преди да ги ядете

Защо е редно да накиснете бадемите във вода преди да ги ядете
Източник: Pixabay

Бадемите са истинско „съкровище“ от хранителни вещества. Те са богати на витамини и минерали, а в по-малки количества и на здравословни мазнини. Но преди всичко са много вкусни! Преди обаче да се насладите на вкуса им, оставете ги накиснати във вода за една нощ.

Има няколко причини, поради които е добре да оставите бадемите във вода за една нощ – от вкуса до повишената хранителна стойност. Накиснатите бадеми са много по-вкусни от сухите, което ще забележите, ако ги опитате, след като са престояли само 20 минути във вода.

Основната причина да ги накиснете във вода е, че тя намалява количеството на полифенолите и киселините в черупката на бадема, което от своя страна може да намали усвояването на някои хранителни вещества.

Особено чувствителните хора могат дори да имат чревни проблеми поради поглъщането на големи количества полифеноли (които освен всичко друго се съдържат и в чая). По този начин тялото ще усвои по-добре всички хранителни вещества и те ще бъдат по-усвоими от обикновено.

Как да ги приготвите?

Можете да държите бадемите във вода за 20 минути или няколко часа, но 24 часа е най-добре. Поставете приблизително 250 грама бадеми в стъклен буркан с капак и ги залейте с гореща вода. След 12 часа сменете водата и ги оставете в буркана за още 12 часа. Можете да съхранявате буркана в хладилник.

Advertisement