Защо бабата по майчина линия има по-голямо влияние в живота на детето от бабата по бащина

Защо бабата по майчина линия има по-голямо влияние в живота на детето от бабата по бащина
Изображение от Ekaterina Shakharova on Unsplash

Ако сте имали щастието да израснете с вашата баба, спомените ви от детството вероятно са изпълнени с чувство на сигурност и удоволствие.

Но дали някога сте се замисляли, че има биологична разлика между бабата по майчина и бабата по бащина линия?  Ако вярваме на учените, между внуците и бабата по майчина линия, освен любовта, стоят и няколко други специални връзки. 

Безспорна генетика

Генетиците смятат, че внуците са получили 35 % от своята ДНК от своите баби и дядовци. Гените се наследяват и от бабата, и от дядото, но най-много от бабата по майчина линия. Според учените причината е тази, че нените гени имат по-голямо влияние върху потомството.

Смята се, че това е заради връзката с X хромозомата. Именно бабата по майчина линия предава на децата 25  % от Х хромозомата, докато бабата по бащина линия една X на внуците от женски пол. При мъжките няма никакво предаване на хромозоми.

Различна близост

Бабите по линия на майката са много по-близки с внуците си, или поне така смятат учените. В много семейства бабата по майчина линия поема по-голямата отговорност за децата и прекарва повече време с тях. Те се отдават на своите внуци и се грижат повече за тях.

Единствена роля

Едно проучване показва, че от всички родители на нашите родители най-привързани сме към бабата по майчина линия, защото гените „прескачат“ едно поколение (това на майката и бащата). Ето защо може би се разбирате по-добре с баба и дядо, отколкото със собствените си родители.

Advertisement