За какво чакат тези кучета на опашка? Отговорът е трогателно красив

За какво чакат тези кучета на опашка? Отговорът е трогателно красив
Източник: Twitter

Известно е, че животните могат да помогнат за лечението на хората. Котките са изключително утешителни и привързани и лекарите препоръчват на пациентите с рак да имат или да бъдат в контакт с котки, за да намалят нивата на стрес. Кучетата също са отлични са отлични в ролята си на терапевтични животни.

И тук идва терапевтичният контакт с животни, който предлага социално общуване и радост до степен, до която никой човек – обучен или не – не може да се доближи. Защо? Тъй като животното, и специално кучето, е социално същество по природа, то има вродената дарба да „протяга ръка“, да предлага привързаност и любов безкористно и без преструвки, без да „осъжда“ по човешкия начин.

Кучето се наслаждава и реагира на галене и внимание, независимо от кого идва, и това качество прави неговите „лечебни“ сили безценни.

А сега на въпроса от заглавието. За какво чакат тези кучета?

Снимката е от детска болница в Испания. Кучета чакат да влязат в стаите на болни деца като част от „терапия с домашни любимци“. Любовта и добротата лекуват.

Болницата Сан Хуан де Диос в Барселона представила доклад, който включва многобройните ползи от взаимодействието на терапевтични кучета с хоспитализирани деца.

Екипът за детски живот на болницата е сформиран от професионалисти от центъра, и мисията им е да предоставят емоционална подкрепа на децата и техните семейства по време на престоя им в болницата – на тях им хрумнало, че контактите с животни ще са от полза за малките пациенти.

Контактът на кучетата с имунокомпрометирани деца е само чрез видео връзка, но тя също помага да намали страха им и да направи престоя им в болницата по-малко стресиращ.

Екипът на болницата провел проучване със следните резултати: 86,5% от родителите се съгласили, че докато децата им играели с кучетата, те се чувствали по-малко притеснени от причината за консултацията; 96,5% смятат, че са влезли в медицинското си посещение по-спокойни след общуването си с кучетата и 95% са съгласни, че настроението на непълнолетните се е подобрило благодарение на терапевтичните кучета.

Advertisement