„Явиха ми се Николай Чудотворец и Божията майка, но не изпълних обещанието си…“

Дева Мария

Често молим Божиите светии да ни помогнат. Даваме обещания, но когато получим това, което поискаме, забравяме да изпълним обещанието. Обещанията към Бог и светиите не могат да се дават просто така и ето защо.

Днес ще ви разкажем една история, която се е случила с божия рабиня на име Нина.

Тази история ни учи на правилно и благоговейно отношение към всичко свято.

Самата история ми я разказа медицинска сестра в онкодиспансера.

В отделението влязла жена на име Нина. Известно време лежала там, след това я изписали… Но по-късно нещата се развили много зле. Онкологичното заболяване било потвърдено и трябвало спешно да се оперира.

Докато Нина лежала в отделението, тя винаги стояла на прозореца и шепнела молитви. Тя се притеснявала не за себе си, а за децата, които стояли вкъщи. Тя се молела на Божията майка и Свети Николай Чудотворец.

Една нощ Нина закрещяла из цялото отделение. Другите започнали да я успокояват и не знаели каквосе случва. Имала уплашен вид и не можела да свърже две думи.

Когато се успокоила, тя казала:

– Не ги ли видяхте? Стаята беше осветена с ярка светлина. Ето ги!

– Кого? – не можели да разберат съседите й, тъй като не забелязали нищо подобно, било тъмно.

– Дойдоха Богородица и Николай Угодник, започнаха да ми говорят да продължа да се моля и всичко ще бъде наред. В знак на благодарност им обещах, че до края на дните си ще се моля и ще ходя на църква. Ще възпитавам децата си в християнски дух. После ме благословиха и си тръгнаха…

Всички били изненадани. Някой повярвал, някой я взел за луда… Но!

На следващия ден, когато тестовете били готови, се оказало, че няма заболяване. Лекарите не можели да повярват. Направили нови анализи, но пак не открили нищо смущаващо. Направили допълнителни изследвания и изписали Нина, тя била напълно здрава. Чудо!

Сестрата, която разказа тази история,  ми каза и случилото се след това. Факт е, че тя се обадила на Нина и поговорили известно време, станали приятелки.

Един ден Нина се обадила и й казала:

– Ох, какво ми се случи днес. Заспах и виждам Богородица и Николай. Строго ми казаха, че не съм изпълнила нито едно обещание. Не можах да отговоря, защото е истина. И мълчаливо си тръгнаха…

Изненадващо е, че Нина наистина не започна;а да ходи на църква, да се изповядва и да възпитава децата си във вярата … Защо това се случило, не е известно.

Изглежда, че нещо трябвало да се промени, но…

След известно време дъщерята на Нина се обади на медицинската сестра и каза, че майка й е починала от рак, който буквално я „изсушил“ само за няколко дни и било невъзможно да се направи нищо.

Нека помним, когато даваме обет пред Бог и Неговите светии, че това не е празна фраза, а обещание, което трябва стриктно да изпълняваме.

Изобщо, светите отци казват, че е по-добре да не обещаваме нищо, а да живеем според Бога: да се покаем, да се причастим и т.н. Обещанията трябва да се спазват.

Advertisement