Всички смятат, че съм развалила сина си. Аз обаче го уча да бъде самостоятелен мъж

Всички смятат, че съм развалила сина си. Аз обаче го уча да бъде самостоятелен мъж
Изображение от freepik

Родих първото си дете на 18 години. Разбира се, сблъсквах се за първи път с майчинството, направих много грешки, защото в училище не учат как да възпитаваме деца.

Всички около мен пък ме заливаха със съвети и не ми позволяваха да се концентрирам върху майчинството. Това ме дразнеше, защото исках тишина и спокойствие.

Когато поисквах да не се намесват в живота ми, чувах колко съм „зелена“ и неопитна.

Един ден със сина ми се разхождахме на детската площадка. Той се спъна и се удари. Аз дори не станах, само казах:

— Ставай, миличък. Нищо лошо не се е случило, само си избърши калта от коленете. 

Той ми се усмихна и продължи да си играе. Всички местни майки започнаха да ме „кълват“. Как съм можела да си седя спокойна на пейката, след като детето ми паднало…

— Не може да се отнасяш така небрежно към децата си. Смотанячка! – казваха те.

Разбира се, беше ми обидно да слушам такива реплики за себе си, но продължих да отглеждам детето си, както намерих за добре.

Не тичах след първия плач, учех го да бъде независим и отговорен.

Не разбирам онези жени, които глезят синовете си от люлка до университета, а след това не знаят какво да правят с порасналите си мамини момчета.

Синът ми е на 9г. Не се паникьосва без майка си, знае как да отстоява себе си и никога не ми се оплаква. Ако падне от колелото си, той сам ще лекува раната си и няма да тича да ми се оплаче.

Ангел е много отговорен. Той мие чиниите и почиства стаята си, понякога дори приготвя вечеря. Когато не се чувствам добре, той може да излезе на разходка с по-малкото си братче.

Много хора смятат, че съм лоша майка, защото лишавам сина си от безгрижно детство. Но той е напълно готов за възрсатния живот, тъй като го научих на това, което ще му бъде полезно.

Може би правя грешка, но засега съм сигурна, че правя всичко абсолютно правилно. Мисля, че бъдещата ми снаха ще ми е благодарна.

Advertisement