Всеки може да даде живот. Но само специалният може да бъде баща

Всеки може да даде живот. Но само специалният може да бъде баща

Всеки може да даде живот. Всеки мъж може да стане баща. Но малко хора знаят как да оформят този живот и да помогнат на децата си да изберат правилния път.

Малцина са готови да поемат отговорност за децата си, да ги обичат безусловно и да посветят живота си на тяхното физическо и духовно развитие.

Да бъдеш родител, да бъдеш баща баща не означава да плащаш за всичко необходимо. Не означава да наказваш децата, защото иначе няма да разберат.

Ти не си баща, просто защото си дал живот и името ти е записано в акта за раждане. Не си баща, просто защото децата имат твоите гени.

Не си баща само защото си им дал покрив над главите и храна на масата. Не си баща, просто защото кръвта ти е в техните вени.

Нищо от това не те прави баща. Необходима е безусловна любов и жертва, за да се наречеш отдаден и любящ татко.

Защото таткото не е само този, който води децата до и от училище. Той не е само шофьор.

Бащата винаги е наблизо. Когато е трудно, той се опитва да направи всичко, от което се нуждае детето. Дори ако отношенията на родителите се влошат, таткото никога не изоставя семейството си. Той намира начин да бъде най-добрият за децата си.

Истинският баща е пример за това как трябва да се държи човек. Как мъжът трябва да се отнася към жената, какви трябва да бъдат отношенията, как се държат възрастните и оцеляват в този жесток свят.

Таткото е този, който те учи на живота. Който дава първите уроци за уважение, честност, достойнство. Той не се прибира пиян. Той не бяга от семейните проблеми на работа. Той никога не вдига ръка. Той не обижда жена си и децата си.

Бащата е най-добрият модел за подражание. Той е супергерой. Ангел пазител. Защото прекарва целия си живот, мотивирайки ви да продължите напред. И остава до вас. Дори когато завършиш училище, намериш работа, преместиш се, създадеш собствено семейство, деца. Ролята му е вечна, тя не свършва, просто защото децата са пораснали.

Истинският татко е готов да се жертва в името на децата. Те са негов основен приоритет. Той знае всичко за тях: каква храна харесват, интересите им, какви искат да станат, в кого са влюбени, силните и слабите им страни.

И най-важното: истинският баща не смята, че децата му са длъжни да го обичат и уважават, просто защото им е дал живот. Той разбира, че за да бъдеш баща са необходими усилия, жертви и безусловна любов.

Да си баща означава да направиш всичко, което е по силите ти, за да спечелиш уважение и да предадеш любовта си.

Advertisement
Фейсбук коментари