Вирусът на дигиталната деменция (на вниманието на всички родители)

Вирусът на дигиталната деменция (на вниманието на всички родители)
Източник: Pixabay

Днес целият свят е обсебен от устройства: смартфони, таблети и други цифрови технологии. Заедно с тях в света навлиза и вирусът на дигиталната деменция. И това не е шега, това е диагноза.

През 2007 г. специалисти забелязали, че всяка година все повече деца от дигиталното поколение страдат от нарушения на вниманието, загуба на паметта, ниски нива на самоконтрол, когнитивни нарушения, депресия и потиснатост.

Изследванията показват, че мозъците на дигиталното поколение преживяват промени, подобни на тези, които се появяват след травматично мозъчно увреждане или в ранните стадии на деменция – деменция, която обикновено се развива в напреднала възраст.

Трудно е за вярване, но средностатистическият седемгодишен европеец вече е прекарал повече от една година от живота си пред екраните (24 часа в денонощието), а 18-годишният е прекарал повече от четири години!

Ще  кажете, че децата днес са съвсем различни? Да, децата са различни, но мозъкът им е същият, какъвто е имал човек преди хиляда години – 100 милиарда неврони, всеки от които е свързан с десетки хиляди себеподобни.

Мозъкът трябва да се развива и храни. Всички наши мисли, действия, решаване на сложни проблеми и дълбоки размишления оставят отпечатък в нашия мозък.

„Нищо не може да замени това, което децата получават от собственото си, свободно и независимо мислене, докато изследват физическия свят и се сблъскват с нещо ново“, казва британският професор по психология Таня Бирон.

Ще бъдете шокирани, но от 1970 г. радиусът на активност на децата (пространството около дома, в което децата свободно изследват света около тях) е намалял с 90%!

Светът се сви до екрана на смартфон. Децата са забравили и, което е още по-лошо, просто не знаят какво е да тичат под дъжда, да пускат лодки, да се катерят по дърветата или просто да си говорят едно с друго. Седят с часове, заровени в смартфона си. Но те трябва да развият мускулите си, да са наясно с рисковете, които светът е подготвил за тях, и просто да общуват с приятелите си.

„Удивително е колко бързо се формира изцяло нов тип среда, където вкусът, обонянието и докосването не се стимулират, където през повечето време седим пред екраните, не се разхождаме на чист въздух и не прекарваме време в лицето разговори в лице“, казва Сюзън Грийнфийлд.

Определено има за какво да се тревожим. Мозъкът се формира, когато има външни стимули и колкото повече са, толкова по-добре за мозъка. Затова е много важно децата да изследват света физически, а не виртуално. Растящият мозък се нуждае от това, точно както преди хиляда години.

Също така детето се нуждае от здрав и пълноценен сън. Но съвременните деца не са в състояние да напуснат интернет и да се откъснат от компютърните игри. Това значително намалява продължителността на съня им и води до смущения. Какво развитие може да има, когато сте уморени и главата ви боли, а училищните задачи просто не се побират в главата ви?!

Как цифровите технологии могат да променят мозъка на детето, ще попитате? Първо, броят на външните стимули е ограничен поради монотонното забавление в интернет. Детето не получава необходимия опит, за да развие достатъчно важни зони на мозъка, които отговарят за емпатията, самоконтрола, вземането на решения…

А това, което не работи, умира. В крайна сметка, човек, който е спрял да ходи, има атрофирани крака. Децата не са свикнали да запомнят информация – по-лесно им е да я намерят в търсачките. Това е проблемът с паметта. Изобщо не я тренират.

Мислите, че децата са станали много по-умни благодарение на интернет? Знаете ли, че днешните 11-годишни изпълняват задачи на нивото, което са показвали осем- или деветгодишните преди 30 години.

Изследователите отбелязват, че една от основните причини за това е животът във виртуалния свят.

„Страхувам се, че дигиталните технологии инфантилизират мозъка, превръщайки го в нещо като мозък на малки деца, които са привлечени от бръмчащи звуци и ярки светлини, които не могат да се концентрират и да живеят в настоящия момент, казва Сюзън Грийнфийлд.

Но все още можете да спасите децата си! Достатъчно е само да ограничите времето за използване на всички видове джаджи.

Ще се изненадате, но Стив Джобс, гуруто на дигиталната индустрия, направил точно това. Децата му изобщо не използвали iPad и им било забранено да използват други джаджи през нощта и през почивните дни.

Ето ви отговора на въпроса „Какво да правим?“. Погрижете се за следващото поколение. Замислете се какво ги чака бъдещето след 10-20 години, ако днес прекарват половин ден пред екраните на ултрамодерните си електронйи устройства.

Advertisement