Вдъхновяващият филм „Недосегаемите“ всъщност е по истински случай

Вдъхновяващият филм

През 2011 г. излезе известният френски филм „Недосегаемите“, който разказва за връзката между човек с увреждания и неговия подчинен, мъж с тежко минало. Участват Франсоа Клюзе и Омар Си. Лентата, базирана на реални събития, завладя не само сърцата на хората, но и на режисьорите.

Филмът имаше такъв успех, че се превърна в прототип на много подобни филмови истории, въпреки че е малко вероятно някой да може да повтори успеха на оригинала.

А най-интересното е, че в основата на филма е залегнала реална история!

През 1993 г. в резултат на инцидент аристократът Филип Поцо ди Борго остава парализиран. Три години по-късно любимата му жена починала от рак, а милионерът изпаднал в дълбока депресия.

Филип не можел да се грижи сам за себе си и имал нужда от помощ. За ролята на негов помощник милионерът избрал емигранта от Алжир Абдел Ямин Селу, който също като героя във филма имал криминално минало зад гърба си. Абдел се явил на интервюто, за да не загуби месечните си помощи.

След като бил освободен от затвора, където лежал година и половина за грабеж, Абдел живеел известно време спокойно на помощите, които получавал като безработен.

След освобождаването си успява да си намери работа и работи за кратко в пицария, но скоро се отегчава от това занимание и прави всичко, за да бъде уволнен от шефа си. И в един декемврийски ден на 1994 г. той получава известие да се яви в един от елитните квартали на Париж. Можел да получи добре платена работа – да се грижи за парализиран мъж.

Трябва да се признае, че животът, който Абдел водел до този момент, не го бил подготвил за такава отговорна професия. Преди това той се занимавал с кражби и измами, а сега трябвало да слага масата всеки ден, да наглася тялото на аристократа в удобна позиция, да му прави масажи и редица други задължения.

Алжирецът се справил успешно с работата си. Изненадващо, тези напълно различни хора били събрани случайно, но скоро между младия мъж и аристократа се оформило силно мъжко приятелство.

В наши дни

Трябва да се отбележи, че това приятелство дало много и на двамата мъже. Филип разбрал какво представлява духа на приключението, а Абдел погледнал по нов начин на живота и особено към нежния пол.

Дотогава той бил женкар и се отнасял към жените като към стока. Филип го накарал да преразгледа отношението си към семейните ценности.

Алжирецът има съпруга и три деца. Според Абдел той дължи това преди всичко на своя приятел.

Днес приятелите вече не живеят в една къща, но това не им пречи да се виждат и да общуват често.

Advertisement