Възрастната актриса от „Титаник“ като млада е била изумително красива

Възрастната актриса от
Paramount Pictures/20th Century Fox

Филмът „Титаник“ отдавна е класика. А главните герои във филма бяха изиграни отлично. Но помните ли, че в този филм блестеше и актрисата Глория Франсис Стюарт, която изигра възрастната Роуз?

Началото на пътя 

Глория започва кариерата си в ранна възраст. Всичко започнало, след като тя се влязла в университетския театър в Калифорния. На 20 Глория завършва обучението си, за да изгради живот със съпруга си Блеър Гордън Нюел.

След известно време двамата се преместват в Кармел, Аризона, където актрисата се присъединява към артистичните среди и решава да пробва таланта си в местните театри под псевдонима Глория Стюарт.

Първи стъпки в киното 

актрисата-Глория-Стюарт
Глория Стюарт (вдясно) в сцена от филма „Ребека от фермата Сънибрук“ (1938), режисиран от Алън Дуан.

 

Кариерата й бързо тръгнала нагоре, след като актрисата се върна в Калифорния, където започнала да учи изобразително изкуство. Именно там, в театъра „Пасадена Плейхаус:, продуцентът на Universal открива нейния необикновен талант.

През 30-те години тя се снима във филми, работейки с режисьора на ужасите Джеймс Кийт. Актрисата била много успешна, дори повече от съпруга си, с когото се развела през 1934 г.

Не минало много време и Глория отново минала под венеца. Сега писателят на „Римски скандали“ (1933) Артър Шикман става неин избран, а година по-късно те имат дъщеря.

През 1936 г. тя анулира договора си с Universal и подписва нов, този път с 20th Century Fox. Това се превърнало в своеобразен тласък в нейната кариера.

Войната започнала. През тези години Глория знаела, че е в нейната власт е да помогне на хората и страната, затова решава да забавлява войниците в болниците и да помогне за продажбата на военни облигации.

В следвоенния период актрисата решава да напусне киното, затова отваря магазин за декорации и се посвещава на рисуването.

Завръщане на екрана

Глория-Стюарт
Източник: Warner Brothers Pictures

След 30 години мълчание в киното, Глория Стюарт се завръща на екраните през 1975 г. с участие в телевизионен сериал, а през 1982 г. в игрален филм.

През 1997 г. Глория изигра една от най-значимите си роли, довела до всеобщото й признание в света на киното.

Благодарение на режисьора Джеймс Камерън, който режисира „Титаник“, талантът на Глория отново е забелязан, но в нови цветове. В тази летна тя изиграва Роуз Деуит Букатер, която е една от оцелелите жени след трагичното потъване на Титаник. Във филма се твърди, че тя е на 101 години, но в реалния живот е на 87 години.

Глория-Стюарт-като-млада
Глория Стюарт споделя някои от своите рецепти в реклама за фризера Norge, c. 1930 г.

За тази си роля е номинирана за Златен глобус и Оскар и остава най-възрастната актриса, номинирана за Оскар.

На 26 септември 2010 г. Глория Франсис Стюарт почина в Лос Анджелис, Калифорния точно на 100-годишна възраст. Тази жена е не само прекрасна актриса с красива кариера в киното, живописта и графиката (тя открива своя изложба с графики през 80-те години, след като се завръща по екраните), но и много красива жена.

Advertisement