В жегата уплашената майка не успяла да събуди дъщеря си. А после разбрала жестоката истина…

Дженифър Абма
Източник: Facebook/Jennifer Abma

Тя се надява, че нейният разказ ще накара хората да бъдат по-внимателни, за да не се повтарят подобни инциденти.

Дженифър Абма сподели във фейсбук ужасната история, която се случила с дъщеря й Анастасия.

Майката направила снимка на Анастасия със зачервена, влажна кожа и я публикува във Фейсбук с предупреждение към всички.

Ето какво написала тя:

„Случи се ВЕЧЕРТА. Това беше най-ужасяващият момент, с който съм се сблъсквала. Дъщеря ми получи ТОПЛИНЕН УДАР. Няма нищо по-лошо от това да не можете да събудите детето си.

Това ДОКАЗВА, че не е нужно да сте на слънце, за да получите топлинен удар. Отне ни 20 минути да я събудим. Когато линейката пристигна, с нея дойде и полиция, тъй като не знаеха какво точно се е случило.

Това показва колко бързо могат да се случат нещата.

Анастасия си легна да спи и нямах представа колко горещо е в спалнята й, докато не се качих горе да я събудя. Цялата беше изпотена, лицето й беше зачервено, а тялото й беше много горещо.“

Дженифър казва, че дъщеря й не е била на слънце и добавя:

„Линейката пристигна много по-бързо, отколкото очаквах. Нивото на кръвната й захар беше 1,2 mmol/l, но за норма се смята малко над 4 mmol/l. Инжектираха й разтвор на глюкоза и тя започна да плаче от страх.

Не съм виновна за случилото се, но ми е трудно да не се обвинявам. Ще помня този урок до края на живота си и се надявам и други родители да решат, че трябва да проверят детската стая, защото в нея може да е горещо като в кола, нагрята на слънце.

Все още съм в шок от случилото се и дори не мога да си представя как можеше да свърши, ако не се бях качила горе при дъщеря си. Определено вчера Господ Бог ни помогна. Много съм благодарна на лекарите, които пристигнаха навреме и на моя приятел Джей, който дойде да ме успокои.“

„Това е научен урок и се надявам, че други родители могат да си вземат поука и се уверете, че проверявате стаите в къщата си, защото вашата може да бъде опасна като гореща кола.“.

Слава Богу, тази история завършила добре за Дженифър и Анастасия. Но е важно да сте наясно с опасностите от топлинен удар, особено сега, когато лятото е точно зад ъгъла.

Симптоми на топлинен удар:

• Главоболие;

• Гадене и повръщане;

• Зрителни увреждания;

• Световъртеж, раздразнителност и разсеяност;

• Кардиопалмус;

• Зачервена, суха кожа.

Първа помощ при топлинен удар:

Важно е жертвата да получи незабавна медицинска помощ. Като първа помощ е необходимо да се преместите на хладно място и също да охладите тялото, например с влажна кърпа.

След което трябва незабавно да отведете жертвата в болницата за професионална медицинска помощ или да се обадите на лекар у дома.

А вие знаехте ли, че една обикновена спалня може да бъде толкова опасна, колкото и гореща кола?

Моля, споделете тази статия с приятели и близки, за да разберат повече хора за опасностите от топлинен удар. С това можете да спасите нечий живот!

Advertisement