В дома ви се е появил паяк. Ето защо не трябва да го убивате…

паяк-върху-стена

Ако видите в дома си паяк, не го убивайте. Бедните паякообразни заради не съвсем привлекателния си вид и отровата си имат лоша репутация сред хората.

Мнозина, щом видят паяк, хващат чехъл или нещо друго тежко, за да го унищожат. Но имаме всички основания да им съхраним живота.

Трябва да разберете основното: повечето паяци не са опасни. Много от тях предпочитат да живеят на чист въздух, а някои се адаптират прекрасно за живот в жилище.

Свикнали сме да мислим, че благодарение на цивилизацията сме изолирани от природата, а домът е клетка, изолирана от животинския свят.

Всъщност в жилището ни съществува малка еко система и паяците, като истински хищници, са начело на нея. Те ще ви избавят от насекомите, които се появяват в дома. Паяците дори ловят комарите, които са ни толкова досадни.

Паяците се боят от контакта с човека и рядко го нападат. Те предпочитат да чакат обяда си в най-далечните ъгълчета на дома. Смята се, че всички паяци са отровни, но повечето от тях нямат отрова, която може да навреди на човека.

Затова, ако не живеете в южните райони, ви препоръчваме да не унищожавате паяците. И тогава те ще станат основният хищник на вашата малка домашна еко система. Дори ако не ги виждате, те все пак ще работят за вас. Не ги убивайте, те не го заслужават.

Advertisement
Фейсбук коментари