Учителка помолила петокласници да споделят анонимно страховете си. И научила шокиращи неща:

Учителка помолила петокласници да споделят анонимно своите страхове. И научила шокиращи неща:
Източник: Facebook

Когато учителката предложила на учениците да говорят анонимно за страховете си, тя нямала представа как ще завърши проектът.

Ел Дил е начална учителка от Флорида. В един от часовете си тя поканила децата да участват в анонимен проект, който нарече „Бих искала моят учител да знае, че…“.

Учениците били помолени да напишат продължението на фразата върху розови и сини листове хартия с безлик профил на момче или момиче и след това да го прикрепят към стойка на стената.

Резултатите от работата поразили Ел до дъното на душата й. Било й трудно да повярва, че тези безгрижни, усмихнати деца изпитват проблеми, които не са никак детски, за които могат да говорят само анонимно.

На страницата си във Фейсбук момичето публикувало няколко от отговорите, които особено привлекли вниманието й:

Дете №1: „Бих искал моят учител да знае, че баща ми е в затвора и не съм го виждал от няколко години.“

Дете №2: „Бих искал учителят ми да знае, че не винаги вечерям, защото майка ми работи през цялото време и не знам как работи печката.“

Дете №3: „Бих искал моят учител да знае, че трябва да спя в едно легло с малката ми сестра. Тя се напишква през нощта и тогава мириша странно.“

Дете №4: „Бих искал моят учител да знае, че не винаги нося маратонки на физкултура, защото брат ми и аз имаме само един чифт.”

Дете №5: „Бих искал моят учител да знае, че обичам да ходя на училище, защото тук е тихо, но у дома се крещи през цялото време.“

Публикацията привлякла вниманието на десетки хиляди души, включително много родители, които не били запознати с проблемите на децата от първа ръка.

В коментарите те иразили своята благодарност към учителката за идеята на проекта, която има помогнало по-добре да разбират какво преживяват децата им.

„Прекарваме толкова много време в разговори за това, което не знаем… и просто трябва да слушаме повече и да задаваме въпроси“, казва Ел. „Трябва да продължим напред и да погледнем на ситуацията от гледната точка на другите хора, трябва да дадем повече, отколкото получаваме, да помогнем на съседите си и да се опитаме да променим живота на другите към по-добро.“

Advertisement