Учени установили на каква възраст е най-добре да се ражда

Учени установили на каква възраст е най-добре да се ражда

Ако жената иска да стане майка на три деца в бъдеще, тя трябва да роди първото си дете на възраст не повече от 23 години, установили учени.

Група изследователи от Университета Еразъм Ротердамски анализирали данни за бременностите и ражданията на повече от 58 хиляди жени. Периодът от време, обхванат от данните, е 300 години, до 70-те години на миналия век.

Както споделили авторите в интервю за научния портал New Scientist, някои учени „обвинили“ изследвания материал, че е остарял и не отразява текущата ситуация. Въпреки това, Дик Хабема, един от авторите на статията, заявява: „Имахме нужда от информация за онези поколения, които се стремили да имат колкото се може повече деца и не са използвали контрацептиви.

В резултат на работата учените успели да съставят така наречения калкулатор за плодовитост – таблица, която показва на каква възраст жената се препоръчва да роди първото и следващото дете, при условие че иска да стане майка на едно, две или три деца.

В хода на работата учените са получили следните данни:

Ако една жена иска да роди три деца, тя трябва да роди първото си дете не по-късно от 23 години, ако иска да стане майка на две деца, трябва да започне не по-късно от 27 години, а първото и единствено дете може да се роди на 32 години.

Във всички изброени по-горе случаи вероятността за успешно развитие на ситуацията и раждането на всички планирани деца ще бъде повече от 90%.

До 75% от шансовете за благоприятен изход ще намалеят, ако една жена започне да ражда деца на 31 години (ако иска да има три), съответно на 34 години и 37 години за две и едно дете. Ако бременността се отложи съответно за 35, 38 и 41 години, вероятността за щастливо майчинство ще намалее още повече – до 50%.

Advertisement
Фейсбук коментари