Учен-онколог от Харвард разкрива как се храни, за да избегне рак и диабет

Учен-онколог от Харвард разкрива как се храни, за да избегне рак и диабет
Източник: Unsplash/julien Tromeur

В днешно време въпросите за правилното хранене стават все по-актуални, по-специално дали храната може да се превърне в лекарство.

Ето какво казва по този повод известният учен, лекар и автор на световен бестселър за здравословно хранене Уилям Лий. Вярваме, че неговите съвети за организиране на здравословна, балансирана диета ще накарат мнозина да преразгледат отношението си към храненето и избора на храна.

Д-р Уилям Лий е завършил Харвардския университет. Специализацията му е лечение на вътрешни болести. Вече 20 години работи върху проблема за връзката между лечението и храненето.

Експерименталните изследвания, проведени през този период, му помогнали да определи повече от 200 храни, които работят в унисон с нашите 5 защитни системи на тялото в борбата срещу рак, диабет и придобита деменция.

В разговор с д-р Уилям Лий журналистите го разпитали подробно за диетата му, която помага не само да поддържа здравето, но и да победи хронични заболявания като рак и диабет.

Тези храни имат мощни ползи за здравето, от укрепване на микробиома на червата до регенериране на здрави клетки, така че си струва да ги включите в хранителния си режим. Ето 5 от любимите му.

И така, какви са специалните храни, които ученият онколог от Харвард яде всеки ден? Оказва се, че не е нужно да купувате необичайни или скъпи продукти.

Закуска

Д-р Лий започва всяка сутрин с чаша кафе или зелен чай, тъй като те активират всичките 5 защитни системи на тялото ни. Предпочита японския зелен чай матча (matcha), тъй като има изключителни антиоксидантни свойства.

Д-р Лий също включва манго и пресни горски плодове в сутрешните си хранения, които яде заедно с овесени ядки с високо съдържание на фибри. Тази храна има благоприятен ефект върху тялото.

Обяд

Обядът на д-р Лий е много прост. Обикновено това е салата от зеленолистни зеленчуци – кейл, спанак, рукола и ендивия. Тук трябва да добавите и авокадо. Д-р Лий яде зелени зеленчуци всеки ден, защото те съдържат много ценни хранителни вещества.

За да засили ползите за здравето от зелените зеленчуци, д-р Лий ги комбинира с бобови растения. Бобовите култури като леща, нахут, черен боб са богат източник на протеини, фибри, желязо и много други микроелементи и витамини. Д-р Лий консумира редовно бобови растения, гарнирани с балсамов оцет, необработен зехтин и лимонов сок.

Следобедна закуска

Д-р Лий знае със сигурност, че трябва да ядете шепа ядки всеки ден. Лично той предпочита орехи. Те съдържат големи количества омега-3 мастни киселини, които активират мозъка и имунната система. Освен това са отличен източник на витамини от група В и магнезий.

Черният шоколад също попада в тази група храни, ако д-р Лий иска да подслади живота си. Избира шоколад със 70% или повече съдържание на какао.

Вечеря

Рибата е една от любимите храни на д-р Лий. Като гарнитура към рибата обикновено избира пълнозърнеста паста, подправена с доматен сос с чеснови кълнове, каперси и лимон.

Според д-р Лий въглехидратите играят важна роля в борбата с болестите. Просто трябва да изберете правилните. Направете своя избор в полза на пълнозърнести зърнени храни, плодове, бобови растения, хляб с квас, вместо рафинирани въглехидрати. Вашето здраве само ще има ползи от това.

Диетата на д-р Лий ни дава възможност да почувстваме, че храната е не само удоволствие, но и важно средство в борбата с болестите.

Съвременните изследвания ни предоставят все повече доказателства, че един достъпен и ефективен начин за подобряване на здравето е правилното хранене. С промяна на диетата си, можете да победите най-опасните болести.

Висока хранителна стойност, съдържание на мастни киселини, минерали и витамини – това са критериите за избор на продукти за ежедневното ви меню. Не забравяйте огромното влияние на храненето върху нашето здраве!

Advertisement