Тя се родила с „извънземни“ очи и с риск да ослепее. Ето как изглежда днес:

Тя се родила с

Да имаш големи очи като на Дисни принцеса е мечта на всяко малко момиче. Но за Мелани големите й очи можеше да са истинско проклятие.

Мелани Дикерсън от САЩ се родила с необичайно големи очи, за които майка й Карина Мартинез не смятала нищо лошо, освен че бебето й било невероятен сладур.

Но големите очи на Мелани се дължали на рядко генетично заболяване, наречено синдром на Аксенфелд-Ригер, което някой ден можело да я ослепи.

Мелани била диагностицирана със синдрома през първата седмица от живота си.

Заради болестта си момиченцето изглеждало сякаш има „извънземни“ очи. Всичко щяло да е наред, но болестта донесла на Мелани сериозен дискомфорт и заплашила да доведе до пълна загуба на зрението.

Децата, родени с Аксенфелд-Ригер, често имат малки или почти несъществуващи ириси, ето защо очите им изглеждат така, сякаш липсва цветната им част.

Някои деца с този синдром дори имат по няколко зеници.

Светлината пък навлиза в окото през зеницата, така че деца като Мелани с необичайно оформени или множество зеници често са необичайно чувствителни към светлина.

Така че всеки път, когато искала да излезе навън – независимо дали някъде на двора или  на детската площадка, за да играе на люлките – Мелани трябвало да носи специални слънчеви очила, за да може ярката слънчева светлина да не я заслепи.

Освен това тя претърпяла редица операции, за да запази зрението си.

Мелани Дикърсън

Времето минавало, момичето пораснало и очите й ставали все по-„обикновени“. На последните снимки на американката не можете да я различите от другите деца.

Погледът на Мелани все още е дълбок и изразителен, но и много по-малко „извънзземен“ от преди.

Advertisement