Цял живот в безсъзнание. Историята на жената с най-дългата кома

Едуарда О Бара
Източник: Wikipedia

Колко дълго човек може да прекара в кома? Отговорът ще ви шокира…

Едуард О’Бара било нормално 16-годишно момиче, докато не получила пневмония. Тя била хоспитализирана и състоянието й се влошавала в продължение на две седмици, докато една нощ изпаднала в диабетна кома поради факта, че инсулинът, който приема през устата, не достигалдо кръвоносната система.

Едуард така и не се възстановила. Тя починала на 59-годишна възраст, след като прекарала 42 години в кома.

Американката станала известна с това, че е прекарала по-голямата част от живота си – 42 години – в кома, повече от всеки друг пациент в историята на медицината

Обещанието 

Забележително е, че преди да припадне, тя помолила майка си Катрин никога да не я напуска. Катрин О’Бара обещала на дъщеря си, че никога няма да я изостави, каквото и да се случи.

Катрин била постоянно с дъщеря си: хранела я през сонда, грижела се за нея, обръщала я на всеки два часа, за да не се образуват рани от залежаване.

Майката също говорела с Едуарда, четяла й на глас, пускала музика. Тя спазила обещанието си и се грижела за Едуарда до края на дните си. След смъртта на майка си, сестрата на Едуард, Колин, продължила да се грижи за пациентката.

Когато станало ясно, че Едуарда практически няма надежда да излезе от кома и трябва да се плащат огромни сметки, за да се поддържа живота й, бащата Джо започва да работи на три места. Той получава сърдечен удар през 1972 г. и умира през 1976 г. на 50-годишна възраст.

Смъртта

Едуарда О’Бара починала на 21 ноември 2012 г. в дома си в Маями Гардънс на 59 години.

През годините, прекарани в кома, хиляди хора от цял ​​свят посетили дома на семейство О’Бара, вдъхновени от устойчивостта на Катрин О’Бара и любовта й към дъщеря си.

Започна да прилича на поклонение, дори имало слухове за изцелението на онези, които се докосвали до Едуарда. Катрин уверявала, че Дева Мария й се явила във видения, написала писма до папа Йоан Павел II. На стената на стаята на Едуарда тя залепила цитат от ответното писмо: „Където има голяма любов, се извършват големи чудеса“.

Сред тези, които посетили къщата на О’Бара, били много известни личности: Бил Клинтън, губернаторът на Флорида Джеб Буш, певецът Нийл Даймънд и други.

Доктор Уейн Дайър написал книга за жената с най-дългата кома –  на българския пазар носи името „Обещанието“ и разказва за безкрайната любов на майката Катрин.

Advertisement