Цели 35 години той бил заподозрян за смъртта на жена си. Но най-сетне разкрили истината

35 години той бил заподозрян за убийството на жена си. Но най-сетне разкрили истината
Тери и Роксана Ууд щастливи преди трагедията. Източник: JANET WOOD

Истината винаги излиза наяве. Това мото идеално пасва на историята, която ще ви разкажем.

Последната среща

На 19 февруари 1987 г. Тери Ууд и съпругата му, 30-годишната Роксан, се съгласили да се срещнат след работа в мичиганския салон Old Towne. Към 19 часа всеки дошъл със собствената си кола. След като изпили по няколко питиета, двойката се преместила в съседната боулинг зала.

Минало плунощ  и в 00:30 Роксана казала, че е уморена и иска да поспи преди работния ден и се прибрала вкъщи. Тери, който срещна приятели в билярда, решил да поостане още малко. Той целунал жена си и казал, че ще пристигне най-късно след 1 час.

Тери се върнал у дома в 01:15, очаквайки да намери Роксана заспала в леглото им. Вместо това той стана свидетел на сцена, която ще остане в паметта му завинаги: жената лежала на пода в кухнята и около нея се разпростирало голямо червено петно​…

Заподозреният

– Жена ми е мъртва. Убили са я – казал Тери на дежурния полицай.

Пристигайки на мястото на престъплението, полицаите установили, че по вратите и прозорците на къщата на семейство Уудс няма следи от насилствено влизане. В същото време Тери се държал много нервно и когато бил отведен в участъка за разпит, първото нещо, което поискал, бил адвокат.

Подозренията на полицаите само се засилили, когато разбрали, че в салона на 19 февруари вечерта той се държал грубо и едва не се сбил с един от посетителите. Освен това никой в ​​залата за билярд не помнел точно в колко часа си е тръгнал Тери.

„Сигурен съм, че убиецът си ти“

Разбира се, толкова много странни подробности направили Тери главния заподозрян за убийството на Роксан. Жената нямала врагове и вероятността да има друг престъпник, с когото Ууд така „успешно“ се разминал, билаизключително малка.

– Сигурен съм, че вие ​​сте убиецът и няма да се успокоя, докато не ви вкарам зад решетките – казал един от детективите на Ууд.

Затова през следващите месеци Тери бил разпитван безброй пъти, надявайки се, че най-накрая ще се „пречупи“ и ще признае за убийството на жена си. Но така и не се случило.

Доказателствата

Малцина обърнали внимание на факта, че Тери пръв посочил на полицията няколко малки петънца кръв, останали върху плочката до мивката. Поглеждайки напред във времето, ще подскажем, че това доказателство по-късно ще помогне да бъде заловен истинският убиец.

След многобройни разпити Тери вече не вярвал на полицията, но не губел надежда в здравия разум на властите. Тук Ууд беше прав. Прокурорът, виждайки, че няма убедителни доказателства срещу мъжа, отказал да повдигне обвинение.

Единствената капка кръв, която не принадлежела на Тери или Роксан, била толкова малка, че тогавашната ДНК технология просто не можела да изолира проба, необходима за сравнение. При липсата на оръжие на убийството, очевидци и други доказателства делото постепенно „замира“.

Упоритост

През следващите три десетилетия Тери продължава да търси справедливост за мъртвата си съпруга и многократно моли полицията да провери повторно кръвните капки на неизвестния човек.

Воплите му са чути едва през 2020 г. ДНК била изолирана, но проверката й в националните бази данни не показа съвпадение. Това обаче не спряло Тери, който продължил да звъни на полицията, настоявайки да продължи издирването на престъпника.

Така и направили детективите. Те се обръщат към Identifinders International – компания, която се занимава с генетична генеалогия (търсят роднини на предполагаемия престъпник по ДНК).

Нов заподозрян

Това отнело много повече от очакваното, но в началото на 2021 г. експертите на Identifinders International се свързали с роднина на предполагаемия извършител (това бил чичо му). По-натам се заела полицията. Чрез елиминиране са установили името на притежателя на ДНК. Това бил 67-годишният Патрик Гилъм.

– Нямам идея! Не помня – отговорил Гилъм, когато го попитали за неговата ДНК, намерена на местопрестъплението.

Той бил освободен от затвора под условно освобождаване, където е излежавал присъда за кражба с взлом, през есента на 1986 г., тоест само шест месеца преди Роксан да бъде намерена мъртва.

Предвид характеристиката на бившия му работодател за него като „агресивен човек, който решава проблемите с юмруци“, полицията разбрала, че той е убиецът.

На 17 февруари 2022 г., само два дни преди 35-ата годишнина от смъртта на Роксан, властите обявили ареста на Патрик Гилъм, който бил обвинен в убийството на жената.

Според полицията стопанката на къщата го е засякла по време на обир, но Гилъм решил да не оставя свидетелката жива…

„Най-накрая снеха от мен клеймото на убиец“

Патрик Гилъм бил осъден на доживотен затвор. Източник: MICHIGAN STATE POLICE

Процесът завършил с осъждането на Гилъм на 25 април 2022 г. на доживотен затвор с право да поиска условно освобождаване след поне 23 години.

– Щастлив ли съм? Това не е точната дума. Най-после клеймото на убиец, което висяше повече от 30 години, беше свалено от мен. Едва сега мога да дишам спокойно“, каза Тери Ууд след осъждането на Гилъм.

Интересното е, че полицията подозира Патрик и в други престъпления, така че е възможно присъдата му скоро да бъде увеличена. Във всеки случай той има малък шанс да бъде освободен.

Advertisement