Това е една от най-полезни речни риби с повече омега-3 мастни киселини от много морски риби:

Това е една от най-полезни речни риби с повече омега-3 мастни киселини от много морски риби:
Източник: Wikipedia

Днес диетата на съвременния човек е бедна на храни с омега-3 мастни киселини. Напротив, наблюдава се голям превес на храни с провъзпалителните омега-6, чийто излишък провокира развитието на различни заболявания в тялото, включително атеросклероза, хронично възпаление и дори увеличение риска от рак.

За съжаление, не всеки има възможност редовно да купува морска мазна риба, особено след като тя често съдържа доста много живак и различни тежки метали, които, когато се натрупват в тялото, от своя страна също причиняват здравословни проблеми (на черния ни дроб и щитовидната жлеза).

Разбира се, в краен случай можете да приемате хранителни добавки с рибено масло, но отново не всеки производител произвежда качествен продукт. Често тези капсули съдържат същите тежки метали, включително живак и различни химически примеси, които са били използвани за извличане на омега-3.

Въпреки това, малко хора знаят за това, но някои видове речна риба са отличен източник на полиненаситени мастни киселини. Ще научите за това в тази статия.

Толстолоб

Първият ни герой е толстолобът – риба от семейство шаранови. Живее в топли сладки водоеми, където има много тиня и различна дребна растителност на дълбочина 3-4 м.

Уникалността на тази риба е нейната диета – фитопланктон, състоящ се от различни видове синьо-зелени водорасли, като както и зоопланктон, представен от малки ракообразни.

Именно благодарение на това толстолобът е отличен санитар, подобрител и чистач на водоема. Интересното е, че там, където живее, водата винаги е много чиста и не подлежи на цъфтеж.

Толстолобът се храни главно с нискокалорични храни и в големи количества, ето защо той има много дълги черва, приблизително 14 пъти дължината на самата риба.

Изследване, проведено от руския учен О.П. Дворянинов показало, че съотношението на омега-3 към омега-6 в мазнините от толстолоб е едно към две, когато едно към четири се счита за оптимално в човешката диета. По тези показатели тя се изравнява с морската риба, като дори изпреварва някои видове.

Най-голямо количество мазнини има в червата и вътрешните органи, които често се изхвърлят. Ако внимателно го събирате и използвате, като го добавяте към каша или други ястия, тогава по този начин получаваме висока концентрация на омега-3 без използването на различни скъпи добавки.

Шаран

Шаранът също е речна риба, отглеждана в промишлен мащаб. Богат е и на полиненаситени мазнини, но съотношението на омега 3 към омега 6 е малко по-ниско – около едно към четири, което все още отговаря на препоръчителните стандарти.

Голямото предимство на шарана е наличието на йод, в достатъчно количество, за да покрие дневната нужда.

Като цяло месото на шарана е по-малко мазно и се счита за по-диетично, за разлика от толстолоба. Въпреки това, ползите от тази риба за организма са много големи и трябва да я включите в диетата си поне два пъти седмично.

Advertisement