Той носел Бог в сърцето си: молитва към свети Игнатий Богоносец

Игнажден е! Почитаме свети Игнатий Богоносец, по деня се гадае за цялата година
Източник: BNT

Всеки истински християнин трябва да носи Христовото име запечатано в сърцето си, това е целта, върхът, наградата, за която е достоен подвижникът. Свещеномъченик Игнатий Богоносец е бил точно такъв стълб на православната вяра.

Игнатий Богоносец е роден и живял в средата на I и началото на II век, в столицата на Сирия – Антиохия, център на православието. Тук са проповядвали велики апостоли като светиите Петър, Павел, Варнава. Тук за първи път повярвалите в Христос започват да се наричат ​​християни.

Според легендата в детството си Свети Игнатий имал късмета да бъде в обятията на самия Господ – Исус Христос. Когато бил още съвсем малък, Исус Христос го взел на ръце, след това го поставил сред събралите се хора и казал:

„Ако не се обърнете и не станете като децата, няма да влезете в небесното царство“ (Матей 18:3).

Защо го наричат Богоносец? Свети Игнатий, отивайки на мъченическа смърт, постоянно произнасял името на Исус Христос. Когато пазачите го попитали защо прави това, той отговори, че това име е на сърцето му, а следователно и на устните му. И Господ направил чудо – сърцето на светеца останало невредимо. Когато войникът го разрязал с меч, всички присъстващи с изумление видели думите „Исус Христос“, изписани върху него със златни букви.

Това беше доказателство, че винаги е носел Господа в сърцето, душата и тялото си, мислите и чувствата са били с Него. Тези две думи „Исус Христос“ са включени в Иисусовата молитва, която апостолите постоянно повтарят и учат на това своите ученици. Затова свети Игнатий бил наречен Богоносец.

Молитва към свети Игнатий Богоносец

О, велики светецо, богоносен Игнатий! Пред Теб падаме и се молим: погледни, грешните, прибягващи до Твоето застъпничество, и помоли Господа да ни прости всичките ни грехове. Ти си измъчил душата си за вярата, дай ни смелост да Ти подражаваме във всичко.

Нищо в живота не може да те отдели от любовта на Господа: нито ласкави обещания, нито укори, нито заплахи, нито самите мъчения. Ти с радост се яви пред зверовете на люта смърт и като ангел полетя в обителта на нашия Небесен Отец.

Заради това Твоята молитва може да направи много пред Господа. Бъди, свети угодниче, ходатай за нас пред нашия Спасител. Помогни на всички православни християни с Твоите свети молитви към Всемогъщия Бог, да ни избави от глад, малодушие, градушка, безвалеж и смъртоносни болести и да ни даде здраве и спасение.

Бъди ни бърз помощник във всяка скръб, особено в часа на смъртта ни, яви ни се като светъл покровител и ходатай и умоли Господа да почете всички нас, сега горещо ти се моля, да получиш Царството на Небето след смъртта на християните, където всички светии, заедно с вас, прославят Отца и Сина и Светия Дух. Амин.

Advertisement
Фейсбук коментари