„Струва ми се, че ще умра от смях“: 10 тайни за дълъг живот от 122-годишна жена

Жана Клемент
Мадам Жана Клемент живяла цели 122 години и умира през 1997 г, Източник: Wikipedia

„Имам само една бръчка и на нея седя“ – тази фраза принадлежи на французойката Жана Луиз Калман. Тази невероятна жена е живяла 122 години и 164 дни.

Когато Жана е на 8, Едисън изобретява електрическата крушка. Когато е на 14 години, е построена Айфеловата кула. През нейния живот са се сменили 17 (седемнадесет!) президенти на Франция.

На 85-годишна възраст Жана Калман започва да се занимава с фехтовка. Не се ли изненадахте? А на сто започнала да кара колело.

На 115 години тя получава роля във филм, на 121 участва в мюзикъла „Господарката на планетата“ и едва на 117 спира да пуши. Просто започнала да вижда зле и да помоли някой да й даде цигара й било неудобно.

Да, начинът на живот на известната столетница не бил никак безупречен. Освен всичко друго, тя ядяла около 1 килограм шоколад на седмица и обожава зехтина, лютите подправки и пикантните ястия. „Влюбена съм във виното“, обичала да повтаря Жана. Истинска французойка!

Когато Калман навършила 90 години, 47-годишният адвокат Франсоа Рафре й предложи споразумение за доживотна издръжка, популярно сред френските пенсионери. Съгласно това споразумение той се задължава да плаща на Жана всеки месец 2500 френски франка.

За сметка на апартаментът й след смъртта на домакинята трябвало да отиде при адвоката. Според изчисленията цената на жилището е приблизително равна на сумата, която адвокатът трябвало да плати за 10 години. Но сметките му не излезли.

Рафре не само й плащал дълги 30 години, но и починал преди Жана на 77-годишна възраст. Но това не е всичко: според споразумението по-нататъшните плащания продължават да се извършват от вдовицата на починалия. И тя го правела още 2 години.

„Струва ми се, че ще умра от смях“, тази реплика Жана изрекла за първи път за тази не съвсем успешната (за адвоката) сделка. Наистина е забавно.

От 110-ия си рожден ден мадам Калман започнала да говори пред репортери всяка година на рождения си ден: „Чаках 110 години, за да стана известна“, казва тя веднъж.

До последния си дъх тази крехка и дръзка възрастна жена останала икона на стила: бяла блуза, черен панталон и неизменен низ от перли около врата.

Тя никога не унивала и предизвиквала живота всеки ден. И съдбата я дарила с дълъг живот. Ето нейните тайни за дълъг живот:

„Никога не използвам спирала за очи, защото продължавам да се смея, докато не започна да плача прекалено много“

„Младостта е състояние на ума, а не на тялото. Затова все още съм съвсем момиче, просто изглеждам зле през последните 70 години.

„Винаги се усмихвам. Така си обяснявам причината за дълголетието си.”

„Ако не можете да направите нищо за нещо, не се тревожете за него.“

„Имам голямо желание да живея и добър апетит, особено към сладки неща.“

„Не виждам добре, не чувам добре и се чувствам зле, но всичко това са глупости.

„Имам железни крака, но, честно казано, започнаха бавно да ръждясват.“

„Изпитвах удоволствие от всяка възможност, спазвах принципите на морала и няма за какво да съжалявам. Късметлия съм.“

„Интересувам се от всичко, но не съм пристрастена към нищо“

Жана Калман е призната за най-възрастния жител на планетата. Името й е вписано пет пъти в Книгата на рекордите на Гинес.

Начинът на живот, генетиката и медицинските характеристики на Калман са станали обект на изследване от много специалисти. Но нямало сензации. Освен може би, че се движела много и била весел човек с отлично чувство за хумор.

До последните дни мадам Калман запази яснота и острота на ума. Когато Жана била попитана на 120-ия й рожден ден какво мисли, че ще бъде бъдещето й, тя отговорила брилянтно: „Много кратко“.

Advertisement