След филма: и монетата, посветена на Ботев, предизвика дискусии

След филма: и монетата, посветена на Ботев, предизвика дискусии
Източник: БНБ

По случай 175 години от рождението на Христо Ботев БНБ пусна сребърна възпоменателна монета с лика на поета и революционер. Цената на монетата бе с цена от 114 лева, а в сайтовете за обяви вече се предлага за няколко пъти по-висока сума.

Пускането в обращение на монетата съвпадна с ожесточените дискусии след излъчването по БНТ на филма „Ботев“ на режисьора Максим Генчев. Продукцията бе засипана с критики, като се стигна дори дотам генералният директор на националната телевизия Емил Кошлуков да дава обяснения в парламента.

Монетата с лика на великия поет обаче също не бе подмината от критики и стана обект на интересни дискусии. В някои онлайн нумизматски групи познавачи се чудят защо на нея Ботев е изобразен със „счупен врат“. „Някак си неестествено са му завъртели главата“, коментира потребител.

Друг видимо недоволен коментиращ обобщава, че какъвто е филмът, такава е монетата, че и държавата.

Трети пък е съпоставил две монети, посветени на революционера – монета от по-стара емисия и монета от новата емисия – като е попитал риторично на коя от двете Ботев прилича на Дядо Коледа.

В коментар под една от новините за новата монета жена упреква създателите й в липса на естетика, като отбелязва, че монетите по царско време с лика на Борис и Фердинанд са били по-красиви.

Не липсват и майтапчийски аналогии с филма по БНТ. Зевзек се шегува, че от другата страна на монетата е Максим Генчев.

Advertisement