„Символът на вярата“ – цялата същност на православието в една молитва

жена-молитва
Източник: Pexels

Много православни хора ще се съгласят, че молитвата „Вярвам в единия Бог Отец Вседържител“, която е известна още като „Символ на вярата“ или „Верую“, се смята за една от основните молитви в православието. Тя има дълга история, важността й е трудно да се оцени, а текстът съдържа основите на православието.

Историята на молитвата

Молитвата „Символът на вярата“ е одобрена на първите два Вселенски събора, които се състояли през четвъртия век от раждането на Христос. Първият съвет се провел в Никея, вторият – в Константинопол, така че понякога можете да чуете името на тази молитва – Никео-Цариградская. На Никейския събор бяха одобрени първоначалните 7 члена (предложения) на текста, на Константинополския събор – окончателните 5.

Особености на молитвата

Уникалността на молитвата се крие в ясното и кратко отражение на цялата същност на православната вяра. Произношението на нейните думи е един вид напомняне на всеки вярващ за основните принципи на християнското учение.

Според правилата молитвата „Верую“ трябва да се чете сутрин и вечер, а също така трябва да се пее по време на литургии. Въпреки че в текста й няма призиви, покаяния и благодарности, тя все още се счита за молитва, поради което присъства във всички молитвени книги.

Молитвата „Символ на вярата“ трябва да бъде запомнена от всеки кръстен, защото  е неразделна част от обреда на кръщението. Трябва да се прочете при влизане в храма по време на това събитие. Когато възрастен се кръщава, той трябва сам да прочете текста на молитвата. Ако се кръсти дете, кръстникът от същия пол чете молитвата.

Разбор на молитвата

Всеки компонент на тази догма съдържа едно изречение и всяко от тях започва с неизменната дума „вярвам“. В първата част говори за любовта към Бога като основна заповед. Части 2-7 разказват за земния живот на Исус Христос. Част 8 разказва за Светия Животворящ Дух. Част 9 описва светостта на църквата и нейната роля. Глава 10 се занимава с тайнството на кръщението. В заключителните часи се споменава вечния живот и безсмъртието на човека.

Текст на молитвата „Символ на вярата“

 1. Вярвам в един Бог Отец, Вседържител, Творец на небето и земята, на всичко видимо и невидимо.
 2. И в един Господ Иисус Христос, Сина Божий, Единородния, Който е роден от Отца преди всички векове: Светлина от Светлина, Бог истинен от Бог истинен, роден, несътворен, единосъщен с Отца, чрез Когото всичко е станало.
 3. Който заради нас, човеците, и заради нашето спасение слезе от небесата и се въплъти от Духа Светаго и Дева Мария и стана човек.
 4. И бе разпнат за нас при Понтия Пилата, и страда, и бе погребан.
 5. И възкръсна в третия ден, според Писанията.
 6. И възлезе на небесата и седи отдясно на Отца.
 7. И пак ще дойде със слава да съди живи и мъртви и царството Му не ще има край.
 8. И в Духа Светаго, Господа, Животоворящия, Който от Отца изхожда, Комуто се покланяме и го славим наравно с Отца и Сина, и Който е говорил чрез пророците.
 9. В едната, света, съборна и апостолска Църква.
 10. Изповядвам едно кръщение за опрощаване на греховете.
 11. Чакам възкресени на мъртвите.
 12. И живот в бъдещия век! Амин.
Advertisement