Шокиращ репортаж разкри: строители рекетират възрастни хора

Шокиращ репортаж разкри: строители рекетират възрастни хора
Георги Жеков отказа да отговаря на въпросите на журналистката и избяга с колата си. Стоп кадър: Nova

Шокиращ репортаж на разследващата журналистка на Nova Вероника Димитрова показа схема, в която съмнителни строители забогатяват чрез изнудване на беззащитни хора.

Строителната бригада се подвизава във варненския град Игнатиево. Схемата е следната: пускат се навсякъде  обяви за ремонт на покриви. Когато получат поръчка, бригадата отива и най-често започва да разваля вече съществуващия покрив на клиента.

След което започват да искат още пари над договорените, за да бъде довършен ремонтът. Ако клиентът се възпротиви, идват мускулести мъже с джип, които да го респектират. 

Една от потърпевшите е Татяна Янчева от варненското село Генерал Кантарджиево. Жената е трудноподвижна, а със строителите от Игнатиево се свързал нейният син Тодор, който видял обява, залепена на кофа за смет.

След което идва бригадата на Георги Жеков. Договарят се ремонтът да започне веднага,  като цената ще бъде около 18 хиляди лева.

Още на следващия ден обаче, насред дъждовния сезон през юни, майсторите нарочно оставят къщата без керемиди. В къщата е само неподвижната Татяна, която няма как да види какво прави бригадата.

„Съседите дойдоха и ми казаха: „Ти знаеш ли какво ти правят ремонтниците? Те свалят циглите и разпокриват цялата къща“, разказва жената пред камерата на Nova.

Вечерта синът й се прибира и вижда оголената къща. Тук се намесват майсторите, които казват, че за да покрият къщата, ще трябва да получат не договорените 18 хиляди лева, а 42 хиляди.

Тодор Янчев няма откъде да вземе такава сума, но все пак дава всичките си налични пари (17 хиляди), само и само да не вали в стаите на къщата. Но строителите не се задоволяват с тази сума и започват да искат още, като редят и заплахи според думите на Тодор Янчев.

Казали му, че работят със запалими материали и че къщата може да изгори.

„Къщата ще бъде запалена и ти ще изгориш. Ще кажем, че сме мъчили да те теглим, обаче ти си саката и не можеш, и си стара“, споделя какво са й казали майката Татяна.

В репортажа бяха показани и луксозните домове и коли на строителите, като веднага се забелязва високият им стандарт на живот.

Игнатиево
Стоп кадър: Nova

Срещу бригадата е подаден сигнал в прокуратурата и се водят дела. Ръководните лица на бригадата са стари познайници на полицията.

Водещият на „Здравей, България“ Виктор Николаев беше шокиран от бездействието на държавата и призова лично главният прокурор Борислав Сарафов да се намеси в случая.

Advertisement