Шимпанзе, държано в клетка, вижда небето за първи път от 28 години (видео)

Шимпанзе, държано в клетка, вижда небето за първи път от 28 години (видео)
Скрийншот: YouTube/New York Post

Шимпанзе за първи път видя небето и слънцето, след като прекара 28 години в изследователска лаборатория в Ню Йорк. През всичките тези години маймуната живеела в малка клетка.

Шимпанзе на име Ванила видя небето и слънцето за първи път от 28 години. Всички тези години тя прекара в изследователска лаборатория в Ню Йорк, където животните били държани в малки клетки.

Заедно с друг „затворник“ на лабораторията на име Шейк, те били топло посрещнати от роднини в специален резерват във Флорида.

До 2-годишна възраст маймуната, наречена Ванила, живеела в клетка в прословутата Лаборатория за експериментална медицина и хирургия на приматите в Ню Йорк (LEMSIP), която затвори през 1997 г. След това е преместена в приют в Калифорния, където живее в малко заграждение до 2019 г.

Миналата година шимпанзето и нейната група били преместени в имот от 60 хектара в щата Съншайн. Там за първи път в живота си тя видяла безбрежното небе и открития космос, когато излязла от клетката.

Въпреки дългия живот в клетки и волиери, животното се е адаптирало перфектно и изследва острова.

„Ванила се адаптира много добре. Когато не изследва острова с приятелите си, обикновено може да бъде намерена на върха на триетажна платформа, където разглежда своя нов свят. Тя се разбира с всички останали 18 шимпанзета на нейния остров. И тя има особено игрива връзка с алфа мъжкия Дуайт, от когото краде храна“, казва Андрю Галоран.

Новото й убежище е дом на 226 шимпанзета, взети от лаборатории, развлекателната индустрия, търговията с екзотични домашни любимци и крайпътни зоологически градини.

Тези бедни създания били в изолация и нямали контакт с други шимпанзета, но на новото място животът им се променил радикално и положително.

Advertisement