Сърцераздирателна снимка показва кон, утешаващ умираща от рак и нейния син

Сърцераздирателна снимка показва кон, утешаващ умираща от рак и нейният син

Тази снимка е част от известния фотоконкурс World Press Photo Contest. На нея се вижда кон, който утешава болна жена от рак, докато държи сина си.

Кон утешава пациентка болна от рак

Двадесет и четири годишната Марион се бори с метастатичен рак в центъра за палиативни грижи в болница Кале в Северна Франция. На снимката тя държи Итън, седемгодишния си син, докато конят Пейо внимателно си допира муцуната до тях.

„С Пейо се опитваме да пресъздадем живота в края на живота, за да се борим и да създадем енергия, която да съпровожда семействата и болногледачите“, казва неговият треньор Хасен Бушакур.

Бушакур работи с Les Sabots du Coeur, терапевтична организация. Пейо е терапевтичен кон, който се изучава от учените и се изследват способностите му да утешава страдащите хора и да намалява тяхната тревожност.

Пейо подкрепя около 20 пациенти в същото болнично заведение. Конят някога се е състезавал в състезания, но сега утешава пациентите. Той е на 15 и изглежда има невероятна способност да открива кога хората имат рак.

„Придружавам го, но му позволявам да прави каквото иска; той е този, който решава “, казва Бушакур. „Това, което наистина подтикна учените да се заинтересуват от него и да ни отворят вратите на здравното заведение, беше тази [привидна] способност да се намали значително [дозата на пациентите] на всички тежки лекарства и по този начин да се позволи по-спокойния им край.“

Пейо посочва в коя стая иска да влезе, като повдига или тропа с крак. „Псевдонимът на Пейо, даден от името на медицинския екип, е доктор Пейо“, казва треньорът му. Конят жадува за контакт с хората дори в почивните дни, избирайки хора, които изпитват болка, физическа, емоционално и психическа.

Пейо посещава майката Марион почти всеки ден. „Хасен и Пейо са част от екипа; те са полезни не само за пациентите, но и за нас. Когато е трудно, ние се радваме да знаем, че са тук “, казва Ан Софи, медицинска сестра в центъра за палиативни грижи.

От 2016 г. сме подкрепили около 1000 души до последния им дъх в различните услуги, в които оперираме. Пейо е ,моята друга половина; той е мой партньор в живота; той е всичко за мен “, казва Бушакур.

Терапията с животни става все по-често срещана в здравеопазването, особено когато трябва да се утешават пациенти с психологическа и хронична болка. Животните често помагат за намаляване на стреса и безпокойството, което помага за понижаване на кръвното налягане и потенциално управление на болката.

Някои клиники и хосписи, като тази френска болница, използват коне, за да утешават пациентите с неизлечими заболявания.

Advertisement