„Развали ли се мъжът – разваля се семейството, развали ли се жената – разваля се целият народ“.

жена и кон
Източник: Pixabay

В Кавказ казват: „Развали ли се мъжът – разваля се семейството, развали ли се жената – разваля се целият народ“.

„Веднъж момиче на около 15 години минало покрай седящите старейшини. Тя учтиво ги поздравила, а в отговор сивобрадите старци кимнали достойно с глави.

Един от тях, старейшината Жабаги, се изправил в знак на уважение към нея, което предизвикало недоумение сред останалите, които знаели, че уважаваният старейшина не трябваше да стои прав пред момичето.

Забелязвайки това, старейшината обяснил: „Поздравих не просто момиче, в нейно лице  виждам бъдещата майка, пазителката на огнището, от която ще зависи какво потомство ще излезе от къщата й и какво място ще заеме в нашето общество. А как ще стопанисва къщата, как ще отгледа децата – зависи от нашето отношение към нея.

В Кавказ казват: „Развали ли се мъжът – разваля се семейството, развали ли се жената – разваля се целият народ“.

И човек не може да не се съгласи с това, тъй като възпитанието като цяло зависи от жената. Бъдещите президенти и учени, мислители и писатели и изобщо всички хора първоначално са водени на този свят от жена.

Първата висота, която бебето трябва да почувства в детството, е любовта към майката. Чрез нея то се научава да обича другите, да усеща и разбира света.

Източник: webmiastoto.com

Advertisement