Прототипът на героя от филма „Терминалът“ почина след 18 г. на парижкото летище

Меран Карими Насери, филмът Терминалът прототип, иранец летище

Иранският бежанец Меран Карими Насери, който вдъхнови филма на Стивън Спилбърг „Терминалът“, разказващ за пътник, блокиран на летище, почина вчера на летище „Шарл де Гол“. Мъжът е живял в терминала близо 18 години – от 26 август 1988 г. до юли 2006 г.

За смъртта на Мехран Карими Насери съобщиха френските медии. Източник от въздушната администрация потвърди пред репортери, че това се е случило в събота, 12 ноември 2022 г. „Да, той почина по обяд този следобед в терминал 2F на летището“, каза служител на летището.

Меран Карими Насери е роден в Иран през 40-те години на миналия век. Неговото безкрайно пътешествие започва през 1974 г., когато тръгва да търси биологичната си майка.

От 1977 до 1981 г. Насери търси убежище в шест страни, докато най-накрая получава статут на бежанец в Белгия. От 26 август 1988 г. той живее на Терминал 1 на летище Шарл дьо Гол, препитавайки се със случайни работи.

Филмът „Терминалът“ излиза през 2004 г., а Том Ханкс играе главната роля в шедьовъра на Стивън Спилбърг. Лентата е базирана на реална история, случила се през 1988 г. с иранския бежанец Мехран Карими Насери. Откраднали му документите и той бил принуден да остане на парижкото летище, където живее до 2006 г.

прототтипъ-от-филма-Терминалът--Мехран-Карими-Насери

Карими Насери обаче, за разлика от героя от култовия филм, не бил ограничен да пребивава само сред стените на летището: той имал статут на бежанец и разрешение за пребиваване във Франция и можел безопасно да напусне сградата.

„Той никога не е бил заключван в зоната за излитащи, противно на впечатлението, което може да създаде филмът. Винаги е бил в обществената зона от страната на града и можеше да отиде където си поиска. Той никога не е бил оставян на произвола на съдбата, за него са се грижили представители на летищните служби “, казва пред френски журналисти източник от летище Шарл дьо Гол.

Според него иранецът не е имал проблеми с парите благодарение на хонорара, който е получил след излизането на „Терминалът“. В същото време според него обитателят на парижкото летище може да е имал психически проблеми: смятал, че все още има проблеми с документите, така че отново се връщал в обичайното си местообитание.

Advertisement