Проф. д-р Кантарджиев: При болно гърло след закуска вземете лимон, включително и за коронавирус

Проф. д-р Кантарджиев: При болно гърло след закуска вземете лимон, включително и за коронавирус

В предаването „120 минути“ по БТВ професор Кантарджиев разясни още подробности за корона вируса. Професорът очерта някои основни разлики между Covid-19 и традиционния грип:

„За разлика от грипа корона вирусът се развива няколко дена. Четири дена най-малко се развива. Затова много важно е когато човек го заболи гърло съм казал веднага да вземе мерки. След закуска – лимон. Това е най-хубавото за гърлото. Включително и за корона вируса“ – обяснява доктор Кантарджиев.

„Поради особеностите на този мутирал вирус засяга дълбоките отдели на дихателната система. При първи симптом трябва да се взимат мерки, не големи количества парацетамол“ – разкри още професорът.

„Леките случаи се лекуват вкъщи. Както се лекува грипът, така се лекува и леката короновирусна инфекция“ – допълни професорът.

Професор Кантарджиев разясни и че са се взели тези противоепидемични мерки, за да бъде овладяна ситуацията. „Най-важното е да докажем на себе си, че сме сериозна нация. Затова трябва дисциплина и самодисциплина“.

Проф. Кантарджиев подчерта, че според китайските данни, базирани на 70 000 случая, най-рискова е възрастовата група 70+. По-ниска е смъртността при пациентите над 60 години, а при по-младите процентът е много по-нисък. Затова и китайското изследване на болестта и новите инструкции на СЗО ясно посочват, че възрастните хора с хронични заболявания в най-много случаи се налага да бъдат лекувани в болнични условия.

Източник: БТВ, „120 минути“

Advertisement
Фейсбук коментари