Преди години лекарите разделили слепнати за главата сиамски близнаци. Как изглеждат днес?

Преди-4-години-слепнати-за-главата-сиамски-близнаци.-Как-изглеждат-днес

През юли 2016 г. се родили близнаците Ерин и Аби Дилейни. Подобно събитие трябвало да донесе голяма радост на родителите, но в този случай радостта била заменена от чувство на безпокойство.

Бебетата се родили с 10 седмици предсрочно, всяко от тях тежи 900 грама. Но най-лошото било, че имали снаден мозък и лекарите не давали никакви прогнози.

сиамски-близнаци

Но самите родители дори не помислиха да се откажат, те се събрали и решили да направят всичко за дъщерите си, да използват дори и малките шансове, за да оцелеят бебетата.

Когато Ерин и Аби били на 11 месеца, лекарите се решили на сложна операция, но не давали никакви гаранции, имало голям риск едната от сестрите да почине.

Операцията продължила 11 часа, бебетата били разделени и за щастие и двете оцелели.

сиамски-близнаци-разделяне

В момента момичетата са на 4 години. Те се чувстват добре.

„Възхищавам се на нашите бебета. Те са толкова прекрасни и са истински герои. Трябваше да преминат през толкова трудни изпитания, но всички оцеляха“, казва майката на момичетата Хедър Дилейни.

Лекарите били доволни от операцията, те редовно наблюдават как растат момичетата  и се развиват и това им дава надежда за същите успешни операции в бъдеще.

сиамски-близначки

Между другото, тази операция станала първата в историята на медицината, когато сиамските близнаци били разделени в толкова ранна възраст.

Поради факта, че черепът на Ерин не бил толкова силно повреден, тя успяла да се възстанови по-бързо от Аби, която известно време останала в риск от кръвоизлив и инфекция.

Преди самата операция лекарите предупредили родителите, че има много рискове. Целият процес на разделяне бил ръководен от д-р Грегъри Хойер. За да опънат кожата на главите на бебетата, лекарите поставят специални топки в черепните им кутии.

сестри-сиамки

„Мога да призная, че самите ние се страхувахме. Но се опитахме да изключим тези емоции и да оперираме децата, независимо от всичко ”, казва д-р Хойер.

След операцията бебетата били поставени в състояние на изкуствена кома, за да могат организмите им да се възстановят от преживения стрес.

В момента двете момичета се подлагат на терапия за възстановяване на мозъчните функции, които не са били развити, докато са били свързани.

Разбира се, през следващите години сестрите се подлагат на други операции – за да им бъдат реконструирани черепите и да им бъдат поставени липсващите кости.

Щастливите родители Ерин и Аби са много благодарни на лекарите за факта, че техните момичета растат до тях и много се надяват, че ще ги очаква щастлив и прекрасен живот, който те заслужават след преживяването на подобни изпитания.

Съдейки по последните им снимки във фейсбук, всичко с тези вълшебни близнаци е наред. Те наистина изглеждат щастливи и в добро здраве. Пожелаваме им да са все така!

Advertisement