Помните ли певеца Таркан? Днес той е на 51 години, но изглежда все така чаровен

Таркан
Източник: YouTube

Помните ли турския певец Таркан?

Световната слава застигна певеца през 2000-те години, когато излязоха най-известните му хитове. Той имаше невероятния талант да зарежда залите с енергия, буквално „потапяйки” публиката в музикална еуфория както в Турция, така и далеч извън нейните граници.

Днес някога популярният певец предпочита да не шуми около себе си. Разказваме ви как се стече животът му. 

Раждане на косъм

На 17 октомври 1972 г. в семейството на Теветоглу в германския град Алцай се ражда момче. Родителите му Али и Неше му дали името Таркан в чест на героя от книга, популярна през 60-те години в Турция.

Второто му име Хюсаметин означава „остър меч“, защото дядо му е бил герой от Руско-турската война.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Tarkan (@tarkan)

Бъдещият певец можел изобщо да не се роди. По време на бременността майка му катастрофира и дори изпада в кома. Лекарите настоявали за прекъсване на бременността и родителите почти се съгласили, но предишния ден и двамата сънували възрастен мъж, който ги увещавал да запазят детето.

Така се родило момченце, което още в родилния дом крещяло с глас, а акушерката му предрекла бъдещето на певец. Между другото, предците на майка ми са били народни музиканти. Родителите, турци по произход, се преместват в Германия по време на икономическата криза, но през 1986 г. семейството се завръща в родината си.

Музикалната кариера

Таркан често ходел в  в Германия и по време на едно от посещенията си се срещна с директора на лейбъла İstanbul Plak Мехмет Соютоулу. Той видял в Таркан обещаващ, талантлив и харизматичен млад мъж и му помогнал да продуцира албума „Yine Sensiz“.

Успехът на първия диск води до издаването на втори албум през 1994 г., озаглавен „Aacayipsin“.

Именно с този албум Таркан тръгва на първото си задгранично турне, давайки 85 концерта както у дома, така и в Европа. Въпреки че първоначално европейската му аудитория се състои предимно от турски тийнейджъри от семейства на имигранти, музиката му скоро придобива по-широка популярност и самите европейци стават негови фенове.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Tarkan (@tarkan)

Следващият албум „Karma“, издаден през 2001 г., се оказва триумфален. Той продаде внушителните 1 милион копия в цяла Европа. Албумът включва такива популярни сингли като „Kuzu-Kuzu“ и „Hüp“. Таркан стана абсолютна звезда не само в Турция, но и в целия свят, включително България.

В България особено популярна стана заглавната песен на неговия албум от 2003 г. „Дуду“. Но за българските слушатели основният хит на Таркан е песента „Şıkıdım“. Песента е издадена за първи път на турски през 1994 г. Георги Христов има нейна версия „В ритъма Шакадъм“.

Наркотици и спад в кариерата

Таркан започва да си сътрудничи с турския композитор Сезен Аксу и заминава за Ню Йорк, за да научи английски и да запише първия си англоезичен албум. Започва да работи с турско-американския бизнесмен и основател на лейбъла Atlantic Records Ахмет Ертегюн.

Въпреки това, Таркан успява да издаде англоезичен албум едва през 2006 г., когато Ертегун вече е починал. Този албум не бил успешен. Продажбите в Турция възлизат на само 110 хиляди копия.

Следва нов албум и нов провал.

През февруари 2010 г. Таркан, както и няколко други представители на турския шоубизнес, са арестувани в рамките на операция за борба с наркотиците. Певецът бил на вилата на приятел, когато полицията нахлула, твърдейки, че задържаните употребяват забранени вещества.

По-късно в къщата на Таркан са открити наркотични вещества, както твърди полицията.

Впоследствие Таркан, според съобщения в турските медии, призна, че е употребявал наркотици от време на време и се съгласи да премине рехабилитационен курс. От 2017 г. Таркан временно спря правенето на нова музика, но продължи да изпълнява на сцената със старите си хитове.

Личният живот

Атрактивният външен вид на изпълнителя накара фенките му буквално да полудеят по него. През 2011 г. 39-годишният Таркан започва афера със своята отдадена фенка Пинар Делек, която по това време е на 24 години.

Те се ожениха през 2016 г., а две години по-късно се роди дъщеря им Лия. Таркан не споделя често семейни снимки и също така забранява на жена си да създава акаунти в социалните мрежи. Певецът не показва и лицето на дъщеря си. Известно е, че те живеят в луксозна вила в Истанбул.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Tarkan (@tarkan)

Таркан открито се противопоставя на строгото религиозно образование, като призовава за по-малко ограничения върху свободата на децата.

Таркан днес

В свободното си време Таркан се занимава с градинарство и следи здравето си, като спазва протеинова диета и активно спортува. В допълнение към музиката, той има няколко бизнеса: произвежда парфюми и празнични облекла за мъже и жени.

Преди няколко години артистът претърпя операция на щитовидната жлеза. Таркан се оплака от болки в гърлото и лекарите откриха причината, но точната диагноза не беше разкрита. Неприятните усещания му попречиха да пее, затова той реши да отстрани лимфните си възли.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Tarkan (@tarkan)

Февруари 2023 г. бе белязан от поредица от опустошителни земетресения в Турция. В отговор на тази трагедия Таркан превежда 1 милион лири на фондацията на актьора Халук Левент, която оказва помощ на жертвите. Този щедър дар се превърна в един от най-значимите.

Това не е първият път, когато Таркан оказва помощ на нуждаещите се. След земетресението в Измир през 90-те години той дарява 16 000 долара в помощ на пострадалите.

Advertisement