„Няма да има сватба! Апартаментът трябва да е общ!” – извикал младоженецът в последния миг…

„Няма да има сватба! Апартаментът трябва да е общ!” - извикал младоженецът в последния миг...
Image by DCStudio on Freepik

Валентина и Алексей се готвели да се женят. Те били заедно от дълго време, около шест години.

На практика живеели живот, просто нямали регистриран брак. И така, решили да узаконят връзката.

Родителите на Валентина решили да подарят на младоженците сватбен подарък – апартамент. Едностаен, малък, но все пак техен. Преди това двамата живеели под наем.

Родителите организирали съвет, на който решили кой колко да отдели пари за подаръка.

Оказало се, че родителите на Алексей не можели да помогнат значително и тяхната инвестиция се оценявала на 15% от цената на апартамента. Останалата, основната част, била осигурена от родителите на Валя.

Това не ги притеснявало, тъй като били готови сами да купят апартамент, само и само дъщеря им да бъде щастлива.

Те одобрявали брака с Алексей, тъй като в продължение на няколко години видели, че той обича дъщеря им и е надежден човек.

Възникнал въпросът как да регистрират апартамента. За да опростят процедурата, родителите на момичето предложили следния вариант.

Те ще закупят апартамента сами, а парите, които родителите на Алексей са искали да инвестират, щели да бъдат дадени на младата двойка като допълнителен подарък.

Това устройвало всички, както изглеждало в началото. Апартаментът бил закупен и родителите на Валя решили да издадат договор за дарение на дъщеря си, така че апартаментът да й принадлежи. И тогава Алексей се обадил.

„В този случай няма да има сватба!“ – казал мъжът.

„Защо?“ – не повярвала на ушите си булката.

„Апартаментът трябваше да бъде общ, но се оказва, че аз оставам без нищо при развод! Все пак този имот не сме го придобили заедно, а е придобит преди брака!”. — благоразумно отбелязал бъдещият съпруг.

„Още не сме се оженили, а вече мислиш за развод?“ – проплакала Валя.

„Трябва да обмислим всичко предварително!“ – отговорил Алексей.

„Значи апартаментът е купен с парите на родителите ми и това е тяхно решение! Трябва да се радваш, че ще имаме собствено място! После ще си стъпим на краката, ще продадем едностайния апартамент и ще купим двустаен, ще бъде съвместно придобито имущество!“ – убеждавала го Валя.

„Не, няма да стане! Никога не се знае нищо!“ – казал Алексей.

„Слушай, аз не деля имуществото на твое и мое! На кого му пука? Всичко е наше! Да не се караме за дреболии! — убеждавала го момичето.

„Нека тогава ни го разделят на равни части!“ – настоял мъжът.

Двамата спорили до самия край. В крайна сметка Алексей се отказал. Той се съгласил апартаментът официално да принадлежи на бъдещата му съпруга.

След сватбата той дълго се извинявал, като казал, че самият той не знаел какво му е станало. Той похарчил парите, които родителите на Алексей дали на младата двойка, за ремонт на новия им дом.

Година и половина по-късно двамата имали син. Те продали едностайния си апартамент и закупили двустаен, който записали на детето си. Този вариант устройвал и двамата.

Няма нужда да се притискате до стената, подозирайки всички и всичко и вярвайки, че ще бъдете измамени. Струва си да се научите да се доверявате на хората, особено на близките.

Advertisement