Нощта срещу Кръстовден е вълшебна! Небето се отваря и Господ изпълнява всяко желание

Нощта срещу Кръстовден е вълшебна! Небето се отваря и Господ изпълнява всяко желание

На 14 септември вярващите в България отбелязват празника Въздвижение на Светия Кръст Господен или наричан още Кръстовден.

Великият римски император Константин, след като получил Божието послание под формата на лицето на Кръста преди важна битка, успял да победи враговете си. Така той осъзнал, че е избран да изпълни важна мисия – да намери Кръста Господен.

Майка му Елена започнала търсенето си от мястото, където Спасителят на цялото човечество е завършил живота си на Земята. След много разпити тя успяла да намери свещеното място. Намерени са три кръста и трудно е да се определи кой от тях е Животворящ.

Според народните вярвания нощта срещу 14 септември е изпълнена с вълшебна сила. Вярва се, че в нощта срещу Кръстовден всички молитви се сбъдват, а Господ слиза на земята и изпълнява всяко желание.

На този ден се спазват строги пости, забранени са животински продукти и риба. Вярва се, че ако дадеш милостиня на нуждаещите се, ще излекуваш душата си от грях и зли помисли.

Старейшините от едно време забелязали, че когато дойде този празник, трябва да се подготвим за зимата. Лятната топлина ще ни радва все по-малко, а облачното и дъждовно време – ще бъде все по-често.

Advertisement