Никулден е! Ето 3 неща, които да направите в деня на Свети Николай

Свети-Николай-Чудотворец

На 6 декември българските православни християни отбелязват Никулден. Денят на свети Николай Чудотворец е наистина специален. По традиция на трапезата слагаме риба, а освен това Никулден е и празникът на банкерите, моряците, търговците и жителите на град Бургас.

Кой е бил Свети Николай?

Дълго време родителите на Николай (Нона и Феофан) не можели да имат деца. Господ им дал единствен син, когато и двамата бяха вече в напреднала възраст. Но момчето рано останало сирак.

Наследството, което получил, Николай раздал на нуждаещите се, самият той започнал да води самотен живот, занимавайки се с наука. В юношеска възраст той постъпил в храма, за да служи като четец и впоследствие бил ръкоположен за свещеник.

Николай се прочул с многото си чудеса. Смята се за покровител на пътниците, търговците и моряците, както и за закрилник на децата. Особено подпомагал момичета от бедни семейства, които нямали зестра.

През нощта той тайно се вмъквал в домовете им и оставял пари. Николай живял в благочестие до дълбока старост и спокойно, тихо заминал за отвъдния свят.

Ето три важни дела, които да направите днес:

1. Отидете в храма.

Първо, трябва да посетите храма, за да се помолите за вашите съкровени молби. Свети Николай помага при финансови затруднения, болни, деца, пътници и всеки, който наистина се нуждае от чудо в живота си. Молете се с вяра и Свети Николай ще Ви чуе!

2. Да помогнете на нуждаещи се

Второ, на този ден, според традицията, си струва да помогнете на бедните и нуждаещите се, така че семейството ви да има просперитет и Свети Никола да ви предпази от финансови проблеми.

3. Не отказвайте молби

Трето, смята се, че на този ден Свети Никола може да ходи по света във всякаква премяна. Следователно е не бива да се отказват нечии молби, за да не се откаже на самия светец. С твоите ръце Свети Никола може да изпълни нечии молби, а твоите молитви могат да бъдат изпълнени от нечии ръце.

В деня на Свети Николай Чудотворец е обичайно да се подаряват подаръци един на друг и на деца, да се канят гости. Нашите предци са вярвали, че на този ден могат да се случат чудеса.

Смята се, че на този ден светецът е способен да чуе всяка молба и помощ, защото именно тогава започнали да го наричат ​​Чудотворец, тъй като молитвата, отправена към него, имала чудотворна сила.

Помолете се на Свети Николай и си пожелайте нещо, ако е искрено и идва от сърце, Свети Николай непременно ще чуе молбата ви и ще помогне.

Advertisement