Неврохирург: „Има живот след смъртта и имам доказателства“

тунел
Източник: Pixabay

Възможността за задгробен живот се обсъжда от хората в продължение на много векове, но през последните десетилетия този въпрос се появява все по-често. Въпреки че обикновено подобни дискусии нямат солидни основи и се основават само на вярата в безсмъртието на душата.

Един от онези, които се опитват да обяснят научно тази мистерия, е д-р Ебън Александър, неврохирург от Северна Каролина. Той, подобно на много други лекари, никога не е вярвал наистина в живота след смъртта.

Но през 2008 г. всичко се променило. След като се събужда от дълбока кома, вярванията на 55-годишния Александър се сриват, отстъпвайки място на вярата в съществуването на душа, която може да живее отделно от тялото.

Клиничната смърт

Една сутрин през 2008 г. Ебън се събужда със силно главоболие. Той едва успява да стигне до болницата Линчбърг във Вирджиния, където по това време работи като неврохирург, и едва прекрачвайки прага й, губи съзнание.

Изследването показало, че частта от мозъка на Александър, която отговаря за мислите и емоциите, които всъщност ни правят хора, е парализирана. Според лекарите това се дължало на рядка форма на бактериален менингит, която много рядко засяга възрастните.

Бактериите ешерихия коли по някакъв начин били влезли в цереброспиналната течност на Ебън и буквално унищожавали мозъка му. Той бил във вегетативно състояние и шансовете на мъжа да оцелее били близки до нулата.

Скоро д-р Ебън изпада в дълбока кома за седем дни, по време на които преживява клинична смърт. Лекарите, които го лекували, вече не се надявали на връщането на колегата си в света на живите. Но на седмия ден очите на Александър изведнъж се отворили и той казал:

–  Бях там, извън пределите на тялото…

Пътешествие в неизвестното

Първото нещо, което д-р Ебън видял в своето „пътуване към отвъдното“ били бели и розови облаци на син и черен фон. Над облаците той забелязал „плаващи полупрозрачни същества“, които блестяли странно, въпреки че там нямало източници на светлина.

Без да знае как точно да опише това, което наблюдавал, Александър ги нарекъл „по-висши начини на съществуване“. Съществата, според д-р Ебън, били изпълнени с радост, която той нарекъл „великолепна песен“.

„Небесно доказателство“

Лекарите реагирали на думите на Александър различно. Повечето, разбира се, не вярвали на историите му, смятайки, че те са свързани с увреждане на мозъка и внезапно излизане от кома, но имало и такива, които ги приели доста сериозно.

– Знам, че звучи толкова невероятно, колкото и е. Особено като се има предвид, че аз самият съм лекар и мога да обясня случилото се от научна гледна точка – всичко се случи във въображението ми. Но това, което ми се случи „там“, изобщо не беше халюцинация. Всичко беше още по-реално от целия ми живот на Земята. Повярвайте ми, мозъкът просто не е способен на това.

Преди всичко, което се случи, бях скептичен към преживяванията близки до смъртта. Днес знам, че това е реалността. Не само че всички души живеят на едно място, основната им част според мен е любовта.

Прекарах десетилетия, работейки като неврохирург в престижни медицински институции и като много лекари защитавах теорията, че мозъкът ни създава съзнание и емоции. Мисля, че всеки човек, който види и почувства същото като мен, веднага би променил идеите си, – казва Александър.

През 2012 г. той издава книга, в която разказва по-подробно за преживяното, опитвайки се да обясни случилото се от медицинска гледна точка. Работата му става бестселър и Ебън има много поддръжници.

Реймънд Муди

Ебън Александър далеч не е първият учен, който вярва в живота след смъртта. Например, можем да се сетим за Реймънд Мууди, психиатър в Медицинския факултет на Джорджия, който също е с докторска степен от Университета на Вирджиния.

Мнението му за безсмъртието на душата се променя, след като през 1988 г. започва да лекува сляпа по рождение жена. Тя, подобно на Ебън Александър, преживява клинична смърт и оцелява.

След като се възстановила, жената разказала подробно на д-р Муди за случилото се с нея: как тя „излетяла“ до тавана и „видяла всичко отгоре“. След това известно време „обикаляла болницата“, докато се върнала в тялото си.

Жената описала действията на лекарите, отделението и много други подробности, при това сляпа, толкова подробно, че Муди бил сериозно впечатлен и той започнал да изучава нейния случай по-внимателно. След цялостно разследване психиатърът стига до неочаквано заключение: пациентът не може да лъже или да си измисля толкова подробна история.

Оттогава той се превърнал в изследовател в областта на преживяванията близки до смъртта, като написал цели седем книги за това. Реймънд Мууди по-късно се запознава с Ебън Александър и двамата работят заедно известно време.

– Това, което се случи с Ебен Александър, е едно от най-удивителните преживявания близки до смъртта, за които съм чувал в продължение на повече от три десетилетия изучаване на феномена. Бих го нарекъл истинско бижу. Ебън е живото доказателство, че има живот след живота, казва Реймънд Муди.

Advertisement