Необясними неща, които космонавтите са видели в открития космос

Необясними неща, които космонавтите са видели в открития космос
Източник: pxfuel.com

Когато космонавтите са избрани да бъдат изпратени в космоса, те преминават не само физически тестове, но и психологически, тъй като по време на мисия в околоземна орбита могат да възникнат неочаквани ситуации.

Въпреки всички приготовления, да тръгнеш на космическо пътуване означава да се сблъскаш с непознатото и неочакваното. Много космонавти са били свидетели на странни явления, които не могат да бъдат обяснени научно. Историите на тези хора повдигат много въпроси и ни карат да се замислим какво наистина се случва в космоса.

Странната елипса

През 1981 г. космонавтът Владимир Ковальонок става свидетел на необичайно явление на борда на орбиталната космическа станция Салют. Той видя пред себе си обект с елипсовидна форма, който се завъртял по посока на полета, след което последвала експлозия от златиста светлина и се появили две красиви златни сфери.

Ковальонок забелязал, че тези предмети никога не се връщат. Космонавтите обикновено не разкриват подобни наблюдения, но Ковальонок говори открито за видяното на пресконференция в Москва след завръщането си на Земята. Той споделил своите наблюдения, за да предизвика интерес и да се опита да разгадае мистерията на този феномен.

Астронавтите от Аполо 10 чули извънземна музика в слушалките си

През 1969 г. американски астронавти били на тъмната страна на Луната, когато чули странен звук в слушалките си, който продължил цял час. Какво е било все още е загадка.

Има версии, че звукът произлиза от радиосмущения между космически кораби, но тримата опитни астронавти, участвали в мисията, го описват като „космическа музика“. Такъв звук може да се дължи на различни причини, включително ефекта на космическите лъчи върху електрониката и други ефекти. Но все още остава неизвестно какво всъщност стои зад този мистериозен звук.

Мелодията на Юрий Гагарин

По време на полета на Юрий Гагарин възниква мистериозен факт – той чува странна мелодия, която го преследва през целия полет. Няколко години по-късно той чува същата мелодия по радиото и разбира, че това е нова композиция на ансамбъл от електронни инструменти, ръководен от Вячеслав Мещерин.

По времето, когато Гагарин полетял в космоса, терминът „електронна музика“ все още не бил широко използван. Чудя се какво е причинило тези звуци по време на полета на Гагарин и защо са били свързани с композиция, написана само няколко години след това? Остава мистерия.

Загадъчно „почукване по вратата“

През 2003 г. Ян Лиуей стана първият китайски космонавт, излязъл в космоса на борда на космическия кораб Shenzhou 5. По време на мисията си той чул странен звук, наподобяващ пращене, и го описал като звук като железен черпак, който удря дървен чук.

Като се има предвид обаче, че пространството е вакуум, това породи съмнения сред учените, които смятат, че звукът не може да се предава без среда като въздух или вода. Но при следващите мисии в Шънджоу други китайски астронавти също чули звука.

Има версия, че звукът е причинен от конструктивните характеристики на кораба и е звукът от компресирането на обшивката на космическия кораб. Интересно е да се отбележи, че само китайските космонавти на борда на Shenzhou могат да чуят този звук. Тази история повдига много въпроси и ни кара да се замислим какви необичайни явления могат да се случат в космоса, за които все още не знаем.

Странният огън

През 2005 г. астронавтът Лирой Чао командва Международната космическа станция в продължение на близо седем месеца. По време на инсталирането на антени на височина 370 км над Земята той става свидетел на нещо, което не може да си обясни. Той видял линия светлина, движеща се в небето, което му се сторило много странно. Впоследствие той коментира това събитие и сподели своите впечатления.

Advertisement