Не изхвърляйте корите от мандарини. Ето как да ги използвате в домакинството:

Не изхвърляйте корите от мандарини. Ето как да ги използвате в домакинството:
Източник: Pixabay

И така, сезонът на ярките, слънчеви и ароматни мандарини отново дойде! Този новогодишен плод е много полезен – утолява добре жаждата, насища тялото с витамин С, а също така помага за понижаване на температурата по време на настинки, а фитонцидните свойства на мандарините помагат в борбата с микробите.

Освен това е доказано, че мандарините имат благоприятен ефект върху сърдечно-съдовата система, предотвратявайки атеросклерозата и отлагането на „лошия“ холестерол по стените на кръвоносните съдове. За да получите максимална полза, плодовете трябва да се консумират с бялата мрежа, обгръщаща плодовите резени!

Мандарините са най-популярните зимни плодове. Около Коледа и Нова година ги ядем с килограми, като изхвърляме само корите.

Въпреки това, опитните домакини отдавна са намерили тяхното приложение в ежедневието. След като прочетете тези съвети, вие също вече няма да изпращате кората на мандарините в кошчето.

Първо, те съдържат етерични масла, така че можете да ги използвате като прекрасен ароматизатор на въздуха. Необходимо е само да разпръснете цитрусовите кори из стаята, а когато миризмата стане по-слабо изразена, ги накъсайте на по-малки парчета.

Второ, кората на мандарината може да се изсуши и след това да се натроши и да се използва като подправка. Пасва си с риба и месо. И ако смесите кората от четири плода с четири грама ванилин, получавате отличен ароматизатор за печене.

Сухите кори от мандарина също така се поставят в гардероби с дрехи, което предотвратява появата на молци.

Поставяйки мандаринови кори на места, където котките обичат да маркират, ще ги отучите от този навик.

Изсушените мандаринови кори също ще ви помогнат да разпалите печка или камина.

Накрая корите могат да се залеят с рафинирано растително масло. Ще получите ароматен и пикантен дресинг за салата.

Кори от мандарини като декор

кора-от-мандарини
Източник: Pixabay

Можете да изрежете различни фигури от мандаринени кори, да ги комбинирате в мъниста, гирлянди, висулки и да украсите къщата за празника.

Истински мандаринови рози или други цветя се създават от добре изрязани кори в кръг.

Изсушените кори могат да бъдат лакирани, боядисани, от тях могат да се създадат обемни картини или различни сувенири.

Advertisement