Науката казва! Мозъкът на мъжете достига зрялост чак след 40 години

Науката казва! Мозъкът на мъжете достига зрялост чак след 40 години

Знаете ли кое е най-честото оплакване от мъжете? Точно така: „Държи се като дете!“ Но какво мислят учените по този въпрос…

Много от нас са чували, че възрастните мъже се държат като деца. Някои са убедени, че в една двойка именно жената прави връзката зряла. Затова учените решиха да разберат дали това мнение наистина е вярно.

Учени от Оксфордския университет са изследвали разликите в темповете на развитие и настъпването на зрялост между мъжете и жените. След това те сравнили резултатите и стигнали до определени изводи.

По този начин това проучване предлага научно обяснение за широко разпространеното твърдение, че мъжете се нуждаят от повече време, за да започнат да „действат според възрастта си“, отколкото нежния пол. Причината за това се дължи на факта, че женският мозък е по -активен във формирането на невронни връзки и „работи“ по -бързо от мъжкия.

Сол Лим, аспирант в университета в Нюкасъл и съавтор на изследването, отбелязва: „Изглежда различията започват да се проявяват само няколко години след раждането, след което постепенно изчезват до 40-годишна възраст“.

Тя добавя, че човешкият мозък се променя с възрастта, както анатомично, така и функционално, и тези промени правят връзките между невроните по -ефективни. Трябва да се отбележи, че в хода на изследването учените установиха, че описаният процес започва по -рано при жените, отколкото при мъжете. Това обяснява защо някои жени узряват по -бързо от мъжете.

Advertisement
Фейсбук коментари