Най-евтиното вино от супермаркета стана победител в международен конкурс

Жеба държи чаша вино
Източник: PIxabay

И това е всичко, което трябва да знаете за системата за подбор на вино.

Някога най-добрият сомелиер в Белгия, Ерик Бошман решил да тества колегите си, като представунай-евтиното вино от супермаркет на стойност 2,5 евро (5 лева) на престижния винен конкурс Gilbert et Gaillard. И колкото и да е странно, експертите го сметнали за „изискано“, награждавайки го със златен медал.

За да попадне това вино в конкуренцията и в ръцете на опитни сомелиери, трябвало малко да се постарае. Заедно със списанието On n’est pas des pigeons, Бошман измислил атрактивен етикет и елегантно име за напитката – Chateau Colombier.

Премиум виното също така трябвало да има история. Затова при регистрацията Бошман казал, че виното е направено от изискани сортове грозде, отглеждани във Валония.

Освен горепосоченото, за участие в конкурса е необходимо да се направи вноска от 50 евро и да се предоставят данни за лабораторно изследване на състава на виното. Бошман обаче изпратил в лабораторията друго по-скъпо вино, а не неразбираемата винена напитка, която купил от супермаркета.

А сега към най-забавната част. Първо, организаторите на конкурса дори не си направили труда да проверят информацията за съществуването на вино Chateau Colombier.

И второ, журито на престижния международен конкурс, възхитено, може би, от красивия етикет, нарекло виното от супермаркета „изключително“, „много интересно“ питие с „богат вкус с чисти млади аромати, които обещават приятна сложност“.

Ето така виното от картонена кутия успяло да победи конкурентите от премиум сегмента.

В името на истината отбелязваме, че виното е дегустирано не само от професионални сомелиери, но и от обикновени винопроизводители, а Chateau Colombier получил златен медал по отношение на общия брой получени точки.

Advertisement