На гроба на актьора Вячеслав Тихонов е издигнат невероятен паметник на Щирлиц (видео)

През 1979 г. Вячеслав Тихонов, изиграл Щирлиц, посетил Ванга. Тя познала целия му живот...
Екатерина Градова и Вячеслав Тихонов в "Седемнайсет мига от пролетта" / Източник: Мосфилм

Вячеслав Тихонов е голям руски театрален и кино актьор. В България той е най-известен с ролята си в сериала „Седемнайсет мига от пролетта“, където изигра съветския шпионин, работещ в нацистка Германия – Щирлиц.

Той е роден на 8 февруари 1928 година г. в град Павловски Посад, Московска област и умира на през 2009, на 81 години.

Последните няколко години от живота си Вячеслав Тихонов живее в селска къща, практически не се появява публично. Отдавна не се снимал във филми – отчасти заради здравословното си състояние и възрастта и отчасти заради отношението му към съвременната индустрия.

Самотата на артиста понякога се озарявала от неговите внуци близнаците Слава и Гоша, с които той се занимавал с удоволствие. Актьорът, изиграл Щирлиц, обаче все повече се укорявал за смъртта на първородния си син Владимир, роден от брака му с актрисата Нона Мордюкова. Тогава родителите му, твърде заети с кариерата си, нямали време за момчето и той починал на 40 години от свръхдоза.

Вячеслав Тихонов надгробен паметник
Източник: Уикипедия

Осъзнавайки, че не му остава много време, Вячеслав Василиевич завещава на роднините си да го положат в същия гроб на гробището в Кунцево, където вече са погребани синът му Владимир Тихонов и първата му съпруга Нона Мордюкова.

Втората му съпруга  Тамара Ивановна обаче решила друго: актьорът бил погребан в престижното гробище Новодевичи. Познати на семейството казали на репортери, че са погребали актьора в дългове.

А паметникът е издигнат едва три години и половина по-късно.

На гроба на Тихонов бил поставен кръст и в рамка била прикрепена снимка. Дълго време земята била осеяна само с цветя. Година по-късно на мястото на погребението нямало паметник. Семейството нямало пари и не искало да взима назаем.

3 години след смъртта на актьора, грижовни хора решили, че така няма да стане и обявили набиране на средства за паметника. Част от средствата били отпуснати от държавата, а останалата част била събрана от фенове и колеги на Вячеслав.

Така бил издигнат един наистина внушителен надгробен паметник.

Проектът е не просто паметник, а монумент, разработен от скулптора Алексей Благовестни. Той имал нестандартна идея да съчетае образа на Щирлиц, въплътен от Тихонов на екрана, и библейски мотиви.

Монументът е висок 185 см (толкова е бил висок актьорът). Скулпторът решава да запише датата на раждане и смъртта върху филмова лента.

Този необичаен паметник е излят в Италия. Огромният пиедестал струва 5 милиона рубли. Сумата била внушителна за онези времена. В годината на инсталиране това бил най-скъпият паметник в цялото гробище.

Advertisement