На добра поличба е! Бяло врабче се появи в България

врабче

Изключително добра новина долетя от търговищкото село Съединение. Там се появи рядък и неочакван гост – бяло врабче, за което се смята, че носи голям късмет!

„Днec cи имaмe нeoчaĸвaн гocт – бялo вpaбчe, ĸoeтo e дoбpa пoличбa и нocи нaдeждa зa пo-дoбpи вpeмeнa!“, написаха oт Koмплeĸca зa coциaлни ycлyги в тъpгoвищĸoтo ceлo Cъeдинeниe и показаха снимки на уникалната птица.

Още по-учудващото е, че врабчетата са птици, които трудно се доверяват на човека и позволяват да бъдат снимани, а това бяло врабче позира послушно и дава надежда на българите, че ги очакват хубави дни.

Според откритите източници бялото врабче албинос се среща рядко в природата – едно на милион. Тази генетична мутация значително съкращава живота на птицата. Смята се, че да видите бяло врабче е голям късмет.

Частичният албинизъм е свързан с нарушение на образуването на пигмент и неговото разпределение между различни фрагменти от оперението.

Възможно е замърсителите в околната среда на населените места да влияят върху проявата на този белег по време на ембрионалното развитие, последващия растеж и формирането на пиленцето преди напускане на гнездото, казват орнитолозите.

Врабчето олицетворява привързаността към човек, меланхолията. В много европейски страни се смята, че да убиеш врабче означава да си навлечеш неприятности. Смята се, във врабчето са въплътени душите на мъртвите.

Надяваме се това бяло врабче от Търговище да ни донесе късмет!

Advertisement