На днешните деца им липсват строгост и дисциплина. Родители, спрете се!

На днешните деца им липсва строгост и дисциплина. Родители, спрете се!
Изображение от peoplecreations on Freepik

Според колумниста Никола Краус на днешните деца им се позволява твърде много. Те редовно изпадат в публични истерии и дори удрят родителите си. Родителите трябва да реагират на подобно поведение на своето потомство не с мълчаливо съгласие, а със строго наказание.

Строгостта също е проява на любов!

Сигурно сте виждали деца, които в истерия хвърлят храната си директно в лицето на майка си, крещят неистово и настояват да им купят каквото искат и дори бият непознати.

И това са пораснали деца без изоставане в развитието си. Просто не им е казано как трябва да се държат.

„Докато седя в ресторанта съм виждал тази картина много пъти: сервитьор с топла супа на поднос, който се опитва да избегне сблъсък с деца, тичащи през тесните пътеки, докато родителите им се наслаждават на храната си.“

Никола заключава, че сегашното поколение родители има очевидни проблеми с отглеждането на деца и разбирането как се прави това като цяло.

А няма специални тайни във възпитанието – просто не насърчавайте лошото поведение на децата си.

Най-често децата изпитват сдържаността на родителите си и границите на позволеното, когато възрастните са уморени и искат само едно – да бъдат оставени на мира. За съжаление в такива моменти човек не трябва да губи бдителност и да се поддава на провокации.

Дори ако по това време сте в търговски център, хранителен магазин или на опашка за билети за кино. Колкото и да сте уморени, не пренебрегвайте признаците на непослушание на детето. Това ще доведе до катастрофални резултати в бъдеще.

Има голяма вероятност едно невъзпитано дете да стане хулиган, опасен за другите, а в бъдеще и престъпник, който в зряла възраст ще бъде трудно да бъде поставен на мястото си или превъзпитан.

„За нашето поколение строгото възпитание се отдава по-трудно – ние знаем това, което нашите родители не знаеха: децата са малки хора. Преди децата не са се смятали за пълноценни личности; те често ставаха мишени за възрастните, които изливаха гнева си върху тях.“

Но строгото възпитание и дисциплина са ключът към отглеждането на успешно и съвестно дете. Такива методи не ви правят чудовище. Не дисциплината вреди на децата, а безразличието и жестокостта.

За добро поведение в кафенето, наградете детето си с отиване до детската площадка, където може да тича и да се забавлява.

Децата имат нужда от граници. Те изпитват търпението на родителите си с поведението си, за да видят докъде могат да стигнат. Ако няма забрани, значи всичко е позволено – дори да хвърлят храна в лицето.

Разбира се, вашата строгост ще доведе детето до сълзи, то ще бъде разстроено. Но това е сега. В дългосрочен план децата, които знаят, че има ясни правила на поведение, ще се чувстват в пълна безопасност.

Направете им тази услуга. И на другите също – за да не се налага хората да бягат ужасени от вашите наследници.

Съгласни ли сте с мнението на автора? Какви методи на възпитание използвате вие?

Advertisement