На 85 години музата на Висоцки Марина Влади изглежда прекрасно:

Screenshot: Marina Vladi. Jinochka / YouTube

Когато започва Първата световна война, бащата на Марина Влади, оперният певец Владимир Поляков-Байдаров, е на 24 години. Той нямал търпение да отиде на фронта.

Но законът не позволявал единствените синове на вдовици да бъдат взети в армията. Затова заминак за Франция. И там станал пилот. Но докато той е на война, в родината му избухва революция. И Поляков-Байдаров останал във Франция.

Майката на актрисата Милица е дъщеря на генерал Евгений Енвалд, който участва в бялото движение и бяга в Югославия след поражението му. Още в Русия тя завършва Института за благородни девици в Смолни, а в Белград става примабалерина.

На представление през пролетта на 1927 г. Владимир вижда Милица. Две седмици по-късно се женят. И певецът завел жена си в Клиши-ла-Гарен близо до Париж, където имал скромна къща.

Той вече бил на 37, а жена му – на 28. Затова не се забавили с децата. Една след друга се раждат дъщери: Олга, Таня, Милица и Марина. Главата на семейството служи в Парижката опера и организира фолклорни фестивали. А със съпругата и дъщерите си той поставя и изнася представления в театри и на благотворителни балове.

В дома им винаги царувал руският дух. Говорели на руски. Приготвяли се руски ястия. На масата бълбукал самовар. Бабата ги водела в православната църква. Живеели бедно, но весело в творческа атмосфера.

Заедно със сестрите си Марина отива в балетното училище Гранд Опера. Техните ученици ги наричали „подли руснаци“ и им завиждали. Сестрите били съвършено красиви и гъвкави.

Скърцайки със зъби, „изтънчените“ французойки молели момичетата да правят порязвания по ръцете си и след това смесвали своята кръв с тяхната, за да… танцуват по-добре. Не можете да си представите нещо по-нелепо!

Всички сестри избрали творчески професии. Олга станала телевизионен режисьор. Таня, Милица и Марина са актриси. Последната, под патронажа на по-голямата си сестра, започва да се изявява едва на 11. Тя играе блестящо във филма „Лятна буря“! А ролите валели като от рог на изобилието.

Марина е на 13, когато баща й починал. В негова чест тя взела псевдонима Влади. И станала… глава на семейството.

В края на краищата, от всички сестри, само нейната кариера тръгна нагоре. Те веднага започнали да й плащат много големи хонорари. Още тогава осъзнала, че е дяволски красива. Но не „сополивите момчета“ интересували младата актриса.

Марчело Мастрояни се влюбил в Марина, когато тя била само на 14, а той на 27. Италианецът й се сторил твърде стар и романът не се получил. Но „възрастният“ сърцеразбивач я научил как да флиртува.

Марина Влади
Screenshot: Marina Vladi.
Znak.com/YouTube

Година по-късно среща първата си любов Марлон Брандо. Той бил на същата възраст като Мастрояни, но вече не изглеждал „стар“.

Но той обаче се изсмял на кокетката. Момичето предизвикало само нежност у Брандо. Влади била ядосана, притеснена и дори изпаднала в продължителна депресия. Трябвало да търсят психолози за малката звезда.

Но режисьорите Орсън Уелс, който бил с 23 години по-възрастен, и Жан-Люк Годар, с 8 години по-възрастен от Влади, се влюбили като луди! И двамата дълго се опитвали да убедят младата актриса да се омъжи. Марина изсумтяла: че защо сте ми, дядовци?

В любовта Марина Влади винаги слушала сърцето си. И въпреки че усещала, че подлудява мъжете, когато била съвсем дете, тя никога не толерирала волности!

На 16 тя отново се влюбва в 27-годишния актьор Робърт Хосейн.  След една година връзка Влади тръгнала с него към олтара. Тя родила синовете Игор и Петър.

Но четири години по-късно семейството се разпада като къща от карти. И всичко това, защото не била готова да се откъсне от родителите и сестрите си. Според Хосейн къщата им приличала на проходен двор.

„Понякога ми се струваше, че съм съпруга и на четирите сестри едновременно. Не можех повече да живея в този колхоз!“, казва актьорът.

След това има брак с успешния предприемач и пилот на гражданската авиация Жан-Клод. Отношенията им били прекрасни, докато Марина не родила синът им Владимир.

Веднага след това съпругът й започва да настоява да се откаже от кариерните си амбиции. И го прави много грубо. Три години по-късно чувствата утихнали и тя осъзнала, че не е готова да направи такава жертва.

Срещата с Висоцки

И тогава тя срещнала Висоцки. Толкова много се изписа и изговори за този съюз… Било е трудно да обича харизматичния Висоцки. Изневери, алкохол, а в последните години и отчуждение. Било е любовно терзание. Дълбоко, фатално… Въпреки всичко тя остава с него до края.

И едва четвъртият брачен съюз с онколога Леон Шварценберг се превърнал в сигурно убежище за актрисата. 23 години безметежно щастие и… дълбоко разбиране на Леон…

През всичките тези години на стената в къщата им висял портрет на Висоцки. Влади често се усамотявала, преглеждала писмата му, слушала записи, спомняла си…

През есента на 2003 г. Леон е покосен от рак. Марина остава вдовица. И три години не може да излезе от тежката депресия. Докато не се научила да живее сама.

Марина Влади е била омъжена четири пъти. Но тя смята, че има само един брак – с Висоцки. Така подчертава колко много е означавал той за нея…

Но преди няколко години Влади продаде на търг личните вещи на поета. Защо?

Влади казва, че понякога се изненадва колко дълъг живот й е отредила съдбата.

„Трудно ми е да повярвам на моята възраст! Разбирам това, когато видя тримата си сина, които са над 60… Продадох всичко, за да помогна на децата и хората и малко по малко да се отдалеча от живота. Който остарява разбира…“

Дълги години тя живее в предградията на Париж в частна къща. С напредване на възрастта й става трудно да ходи до Париж. Днес тя се е преместила по-близо до децата си в парижки апартамент с двор 12 на 8 метра. Където можете да диша въздух и да се наслаждава на тишината по всяко време.

На 85 Марина Влади изглежда прекрасно. Обича ежедневните разходки из стария град. Освен това пише книги. Пътувайки по вълните на паметта, Марина с топлота си спомня за своите приятели, любими хора – всички, които осветиха нейния път в живота с любовта си.

Advertisement