На 26 ноември почитаме Св. Стилиан Детепазител – покровител и целител на децата

На-26-ноември-почитаме-Св.-Стилиан-Детепазител---покровител-и-целител-на-децата
Източник: pravlife.org

На 26 ноември светата църква почита паметта на детския светец – Стилиян Пафлагонийски. Почитан в Кипър и Гърция, по-малко известен у нас, св. Стилиан Пафлагонийски Детепазител получил специална благодат от Господа – да закриля децата. Дори на иконата той е изобразен с младенец на ръце.

Името Стилиян идва от гръцкия глагол „стилоно“, което означава „укрепвам“, „поддържам“. Бъдещият светец е роден през V век в Пафлагония в Мала Азия. И от ранна възраст той се стреми към благотворителен живот. Можем да кажем, че от детството си е светец.

От младостта си той пази в ума и сърцето си евангелските стихове: Истина ви казвам, ако не се обърнете и не станете като децата, няма да влезете в Царството Небесно (Мат. 18:1-4).

Приел монашеството в един от малоазийските манастири, където започнал суров аскетичен живот.
Но и този подвиг се сторил малък на преподобния за изразяване на любов към Бога. Няколко години по-късно той се оттегля в безлюдна пустиня, където започва да живее в пещера.

Свети Стилиан знаел, че за да придобие Царството Небесно, трябва да има душа на малко дете и вярвал, че душите на децата са като ангели. Затова искал да помогне и да закриля децата.

Господ възнаградил светите му чувства и му дал чудотворна сила да лекува болни деца. От различни краища на Пафлагония майки водели децата си при него на ръце. С болка и вяра те падали в нозете на стареца и просели светите му молитви.

Свети Стилиан, изпълнен със състрадание и любов към хората, взимал на ръце всяко болно дете и просълзен молел Бога за изцеление. Господ изслушвал молитвата на Своя светец и по Своята всемогъща благодат дарявал здраве на детето.

Край пещерата на Стилиан родителите на излекувани деца плачели от радост, целували ръката на светия старец с благоговение и благодарност и прославяли Бога. С бащинска любов свети Стилиян гледал на избавените от болестта чада.

Освен това този светец придобил славата на чудотворец на безплодните двойки, които с молитвите си направил способни да раждат. Християните, които идвали при него безплодни, с неговата благословия раждали красиви и здрави деца.

Стилиан Пафлагонийски почина; в дълбока старост. Според легендата по време на погребението усмихнатото му лице било озарено от божествено сияние.

Светецът продължава да помага на родителите и желаещите да станат родители. Те му се молят за дарение на деца и за тяхното изцеление от всякакви болести.

Имен ден днес празнуват красивите имена: Стилиан, Стилиана, Стилиян, Стилияна, Стелян, Стела, Стилян, Щерян, Щеряна, Щилиан, Щилиана, Щилиян и Щилияна.

Advertisement